Uginuo pas Kabosu, zvijezda mimova i zaštitno lice jedne kriptovalute

Japanska šiba inu inspirisala je generacije koje su pravile šale na mrežama i postala zaštitno lice kriptovalute Dodžkoin

3738 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kabosu, pas sa zabavne viralne slike - mima pod nazivom „dodž", uginula je posle 14 godina slave na internetu, objavila je njena vlasnica.

Japanska šiba inu inspirisala je generacije koje su pravile šale na mrežama i postala zaštitno lice kriptovalute Dodžkoin.

Uginula je 24. maja, a bolovala je od leukemije i bolesti jetre.

„Tiho je otišla, kao da je spavala dok sam je milovala", napisala je Atsuko Sato na blogu i zahvalila se fanovima psa.

„Mislim da je Kabo-čan bila najsrećniji pas na svetu, a ja sam bila najsrećniji vlasnica."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ne zna se kad je došla na svet, jer je udomljena, ali je njena vlasnica procenila da ima 18 godina.

Dve godine pošto je udomila Kabosu iz azila za štence - 2010, Sato, inače učiteljica iz Sakure, istočno od Tokija, uslikala je vlastitog ljubimca na sofi kako ukršta šape.

Postavila je sliku na blog, odakle je stigla na onlajn forum Redit i postala mim koji je se širio od studentskih domova do poslovnih mejlova.

U mimovima se obično koristio šaljivi engleski jezik koji otkriva unutrašnje misli Kabose i drugih šiba inu „dodžova".

Slika je kasnije postala digitalno umetničko delo nezamenljivi token (NTF) koje je prodato za četiri miliona dolara i inspirisalo Dodžkoin, koji su iz šale pokrenula dva softverska inženjera, a sada je osma najvrednija kriptovaluta, sa tržišnom kapitalizacijom od 23 milijarde dolara .

Dodžkoin su podržali hip-hop zvezda Snup Dog i basista grupe Kis, Džin Simons.

Njena najveća pristalica je milijarder Elon Mask, koji zbija šale o valuti na njegovoj društvenom mreži Iks, zbog čega joj vrednost raste, te je pozdravlja kao „narodni kripto".

Kabosu se razbolela od leukemije i bolesti jetre krajem 2022. godine, a vlasnica je u nedavnom intervjuu za AFP rekla da joj je „nevidljiva snaga" molitvi obožavalaca širom sveta pomogla da se izvuče.

Šezdesetdvogodišnja Sato je rekla da se toliko navikla na „neverovatne" događaje da kada je Mask prošle godine na ikonicu Tvitera, sada Iksa, stavio Kabosino lice, „nije bila toliko iznenađena".

Statua Kabosu i njene sofe vredna 100.000 dolara koju je finansirala Own The Doge, kripto organizacija posvećena mimu, otkrivena je u parku u Sakuri u novembru prošle godine.

Sato i Own The Doge takođe su donirali velike svote novca međunarodnim dobrotvornim organizacijama, podrazumevajući i više od milion dolara za Save the Children.

Nevladina organizacija kaže da je to „najveći kripto doprinos" koju su ikada dobili.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: