Danska: Ako u Kopenhagenu pokupite smeće na ulici dobijete nagradu

Nagrade mogu da budu besplatni ručkovi, kafe ili čaše vina, ali i povoljnije iznajmljivanje kajaka

6516 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ukoliko turisti prilikom posete Kopenhagenu učestvuju u ekološkim aktivnostima, biće nagrađeni besplatnom hranom i aktivnostima, saopšteno je iz uprave danske prestonice.

To u praksi znači da najveće turističke atrakcije nude nagrade za skupljanje smeća, putovanje javnim prevozom ili korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Nagrade mogu da budu besplatni ručkovi, kafe ili čaše vina, ali i povoljnije iznajmljivanje kajaka.

Reč je o probnoj akciji, nazvanoj CopenPay (spoj reči Kopenhagen i pay - „platiti" na engleskom) koja počinje 15. jula, a cilj je da se smanji uticaj turizma po životnu sredinu.

„Kada putujete u inostranstvo, ako letite ili idete automobilom, vi zagađujete", navodi Rike Holm Petersen iz turističke organizacije Kopenhagena.

„Jedna od stvari koje možemo da promenimo jeste da nateramo ljude da se tamo gde odu ponašaju održivije."

Kažu da je projekat „zasnovan na poverenju", što znači da je malo verovatno da će neko turistima tražiti dokaze da su zaista odradili tražene aktivnosti.

„Za neke atrakcije ćete možda morati da pokažete sliku na kojoj vozite bicikl ili kartu za javni prevoz", ipak dodaje Holm Petersen.

Gradska i republička vlast ništa ne plaćaju kompanijama koje učestvuju u akciji, ali su se i pored toga prijavile 24 organizacije.

Među njima su muzeji, barovi, kao i udruženja za vožnju kajaka.

Danska je prošle godine zabeležila više od 12 miliona turističkih noćenja, podaci su vlade.

Međutim, Petersen predviđa da će u akciji, koje traje do 11. avgusta, učestvovati „mali procenat" posetilaca.

Oti Džasper, 25-godišnjak iz Londona, koji u avgustu putuje u Kopenhagen, kaže da je svestan štetnosti letova kada putuje.

„Oni zaista mogu da se nakupe, a morate da razmislite da li su zaista neophodni? Od svega što čovek može da uradi, avionski letovi su verovatno najgori za zagađenje."

Govoreći o akciji, smatra da je „kul da (vlasti Kopenhagena) rade nešto ekološki", ali je malo verovatno da bi, u zamenu za nagradu, trošio vreme na skupljanje smeća.

„Deluje mi kao veliki napor", dodaje.


Znate li šta je ploging? Pogledajte:


Ukoliko nadležni procene da je akcija uspešna, biće proširena do kraja godine.

„Zamislite kada bi iz Kopenhagena ljudi poneli zeleniji način razmišljanja, da im to bude suvenir - to bi bilo neverovatno", kaže Petersen.


Pogledajte i kako su pojedini stanovnici Barselone iskazali bunt zbog velikog broja turista:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: