Životinje i manikir: Zašto slijepim miševima lakiraju nokte - Vijesti.me
BBC

Životinje i manikir: Zašto slijepim miševima lakiraju nokte

Naučnici to rade u okviru ispitivanja njihovog staništa - koje se prostire samo u jednoj pećini na Kubi.

Slepi miševi iz Evrope (na slici) razlikuju se od rođaka sa Kariba
Slepi miševi iz Evrope (na slici) razlikuju se od rođaka sa Kariba (Foto: Getty Images)

BBC

Retka vrsta slepih miševa, koja živi u jednoj jedinoj pećini na zapadu Kube, ima 750 primeraka, pokazuju populaciona istraživanja. 

Naučnici tvrde da je i to njihovo stanište ugroženo i da propada. 

Veliki kubanski slepi miš, sa levkastim ušima ponovo je otkriven 1992. godine, jer su ih ranije proglasili izumrlim. 

Fosilni ostaci pronađeni širom Kube i na susednim ostrvima pokazuju da je ova vrsta tu bila rasprostranjena. 

Tokom ispitivanja pećine, istraživači su koristili različite boje laka da označe šišmiše, kako bi mogli da ih razlikuju i prebroje.

Nadaju se da će broj - manji od 1.000 primeraka - podstaći napore za njihovo očuvanje. 

Ovu populaciju šišmiša ugrožava ljudski faktor, ali i moguće obrušavanje krova pećine. 

Klimatske promene predstavljaju dodatni rizik.

Zaštita pećine je zato sada najvažniji prioritet - neovlašćenom osoblju biće ograničen pristup.

Šišmiši su jedna od najugroženijih vrsta životinja zbog uništavanja njihovih korena, bolesti, pa čak i lova, objašnjava Hoze Manuel de la Kruz Mora iz dobrotvorne organizacije ZSL (zoološko društvo iz Londona).

„Dosta vremena je trebalo da svakom slepom mišu uradite individualni manikir, ali neverovatna je privilegija da se približite ovoj neverovatnoj životinji - i otkrijete više o njima. To je učinilo da se svi ti sati farbanja noktiju isplate!", kaže on.

Nadaju se da će novi podaci pomoći da ove životinjice stave na crvenu listu ugroženih vrsta, kako bi ih sačuvali od istrebljenja.

Slepi miševi brzo izumiru kada napuste prirodna staništa i ne mogu opstati u zatočeništvu. 

Šta znamo o ovim slepim miševima?

  • Kubanski veliki šišmiš, sa levkastim ušima, (Natalus primus) pronađen je samo u jednoj pećini na ostrvu Gvanahakabibes na zapadnoj Kubi
  • Hrani se insektima - moljcima, zrikavcima i bubama
  • Vrste sa valjkastim ušima prirodno su retke, jer žive samo u toplim pećinama 
  • Prema klasifikaciji EDGE - svetske organizacije koja se bavi ugroženim vrstama, nestanak ovih slepih miševa predstavljao bi veliki gubitak za evoluciju koja traje milionima godina  

.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]


BBC
Vidi sve komentare