Vrhunski trening Google Analitike 24. i 25. juna u Podgorici - još dva dana za prijave

Kako da iskoristite sve mogućnosti moćnog Google Analytics-a, naučite na dvodnevnom seminaru kojeg Biznis akademija Vijesti organizuje 24. i 25. juna u hotelu "Podgorica"
102 pregleda 0 komentar(a)
Google Analytics, Foto: Shutterstock
Google Analytics, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2020. 01:01h

Jedan od najrasprostranjenih alata za mjerenje performansi web sajtova i njihovih poslovnih ciljeva za svakoga je Google Analitika. Ukoliko imate Google nalog, imate i pristup ovom alatu.

Kako da iskoristite sve mogućnosti moćnog Google Analytics-a, naučite na dvodnevnom seminaru kojeg Biznis akademija Vijesti organizuje 24. i 25. juna u hotelu "Podgorica". Više detalja niže u tekstu.

Pored Google Analitike postoje mnogobrojni alati koji rade sličnu ili istu stvar, od kojih su neki takođe besplatni a neki se plaćaju (postoji i plaćena verzija Google Analitike čija cijena počinje od 150.000 američkih dolara). Svaki od alata će izvršiti mjerenje (i ne uvijek savršeno jer postoji mnogo faktora koji utiču na kvalitetno mjerenje) dok ćete sa Google Analitikom to uraditi na jednom mjestu, koristeći najmodernije tehnologije i sisteme koje Google može da ponudi.

Zašto je mjerenje važno?

Bez mjerenja ne možemo upravljati biznisom. Bez mjerenja i poređenja sa prethodnim rezultatima, nećete uspjeti da planirate bolje i organizujete posao kako treba. Mjerenjem ćete znati gdje se nalazite u odnosu na konkurenciju.

Zašto su poslovni ciljevi web-sajtova bitni?

Onda kada imate poslovanje koje se oslanja na prisustvo na Internetu i imate web-sajt, poslovni ciljevi su srž vašeg razvoja. Bez ciljeva, svaki se biznis razvija stihijski. Praćenjem poslovnih ciljeva imate mogućnost da organizujete i optimizujete svoje poslovanje i mjerite vrijednost posjetioca.

Sa poslovnim ciljem, poslovni podaci unutar Google Analitike počinju da imaju smisao.

Šta dobijate?

Od Google Analitike dobijate informacije o vašim marketing naporima - kampanjama. Kroz ovaj sistem možete ispratiti demografiju i interesovanja posjetioca vašeg web-sajta, ponašanje, lokaciju odakle dolaze, kako ispunjavaju vaše ciljeve.

Kako bi mogli kvalitetno da mjerite podatke, pratite poslovne ciljeve i optimizujete svoj online biznis, morate razumjeti kako sistem funkcioniše, ograničenja, korišćenje i analizu podataka.

Iznenadili biste se koliko ljudi zapravo pogleda samo Dashboard i ne ode dalje od toga, ne istraži sve što Google Analytics može da ponudi. Portal Adriahost nabraja nekoliko najzanimljivijih:

Izvještaji po želji

Ne morate koristiti samo već postojeće izvještaje, već možete napraviti izvještaje po Vašoj želji i time dobiti tačne i precizne informacije. Njih možete naći u My Customizations dijelu. Razmislite koje informacije zapravo želite da dobijate od Google Analyticsa i napravite sami svoj izvještaj.

Alerts

Ako želite da imate kontrolu nad svojim sajtovima i da saznate čim se nešto neuobičajeno dogodi, u dijelu Intelligence možete podesiti nekoliko Alert-ova. Možete namjestiti email ili SMS notifikacije koje će vas obavijestiti ukoliko se nešto neuobičajeno dogodi. Npr, možete podesiti da vas Google Analytics obavijesti kada posjeta na Vašem sajtu predje određeni broj u jednom danu. Skoro za svaki podatak ili izvještaj možete podesiti alert. Takođe, možete podesiti alert-ove na više profila, da prate više vaših sajtova.

Prilagodite Dashboard

Predlažemo da odvojite par minuta i ’sredite’ Vaš Dashboard. Kao prvo, dodajte neki od često korišćenih izvještaja koristeći dugme ’Add to Dashboard’ na vrhu svakog izvještaja. Možete dodati i izvještaje koje ste sami napravili. Svako polje unutar vašeg Dashboard-a ima malo i neprimjetno ’x’ kojim možete ukloniti sve neželjene informacije sa Dashboard-a. Kada na naslovnoj prikažete sve informacije koje želite, možete ih pomjerati kako bi one najbitnije postavili na vrh strane a one rjeđe korišćene ispod njih, i time dobili jasniji uvid u svoje podatke.

Eksport

Vjerujemo da vam je nekad zatrebalo da eksportujete sve svoje podatke u CSV ili XML fajl kako bi pokazali to svom direktoru ili se pohvalili drugarima (geek alert) . Ali, Google Analytics može da napravi i lijepe PDF-ove vaših podataka koje možete poslati vašim klijentima. Ovo je definitivno najbolji način da nekome ko se ne razumije najbolje u Google Analytics date brz i jasan uvid u statistiku posjećenosti. Predlažemo da napravite eksport sa Dashboard-a, koji će napraviti višestranični PDF fajl i koji će sadržati sve relevantne podatke.ž

In-Page Analitika

In-Page je definitivno najbolja opcija u Google Analytics-u, jer možete vidjeti na kojim djelovima sajta se odvija ’kliktanje’. In-Page možete naći pod dijelom Content sa lijeve strane. Možete posjetiti više stranica vašeg web sajta, i na svakoj od njih dobiti uvid u djelove sajta na kojima posjetioci klikću. Možete iskoristiti i padajući meni na vrhu da sakrijete, npr, broj klikova ispod određenog procenta kako bi fokus bio na onim bitnim linkovima, ili napravite svoj filter kako bi vidjeli na koje linkove klikću novi posjetioci, ili iz kojih zemalja, ili bilo koji drugi vid podataka.

SEMINAR - GOOGLE ANALITICS I TAG MANAGER

Seminar će se održati u hotelu "Podgorica" u Podgorici, 24. i 25. juna, sa početkom u 9.30.

Kotizacija za učešće košta 89,00 eura (za oba dana) i uplaćuje se na račun 565-48-40 (Lovćen banka) ili fakturom (podatke o firmi, adresa, PIB, možete poslati na e-mail: akademija@vijesti.me)

Na uplatnici treba naznačiti ime, prezime kao i svrhu uplate: Učešće na treningu Google Analitike.

VAŽNO: Trening sadrži i teoriju i praksu - gdje prolazimo kroz razumijevanje kako web analitika (tj. Google Analitika) radi i kako se implementira, kako se tumače podaci i kako se donose zaključci. Ukoliko ste Account menadžer u agenciji, tehničko lice koje se bavi web-sajtom, radite na spajanju podataka sa sajta sa poslovnim sistemom ili ste jednostavno dio tima kome predstoji uvođenje analitike - ovo je pravi trening za vas.

Program treninga:

Ivan Rečević
Ivan Rečević(Foto: Privatna arhiva)

Seminar će voditi dugogodišnji Google-ov sertifikovani trener Ivan Rečević, a učesnici će nakon dva dana treninga dobiti kompletan materijal i prezentacije. Za učesnike smo obezbijedili i materijale za pripremu polaganja ispita pod nazivom Google Analytics Certified Professional. Ispit se nalazi na stranicama google.com/partners, gdje polaznici mogu da kreiraju Partners nalog i polažu online ispit za sertifikovanog Google partnera.

Bonus video: