Novac iz fondova EU značajan je za države koje pristupaju evropskoj porodici

Zvonimir Savić iz Hrvatske, koja je već u EU ističe da bespovratna sredstva pomažu državi da se prilagodi kako bi lakše stigla do cilja
109 pregleda 1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2020. 01:06h

Mnoge države na pravi način koriste sredstva iz fondova Evropske Unije a mi još učimo kako da uzmemo taj novac. U ovoj fazi evropskih integracija, Crna Gora na raspolaganju godišnje ima oko 37 miliona eura, a ulaskom u EU ta cifra biće znjacajno veća. Zvonimir Savić iz Privredne komore Hrvatske kaže za televiziju "Vijesti" da je za uspješno korišćenje fondova, iz kojih novac povlače i preduzetnici, najvažnija uloga države!

Kako sve funkcioniše u praksi Savić će pokazati učesnicima seminara naslovljenog "Kako do fondova EU - šansa za crnogorske preduzetnike kroz iskustvo Hrvatske“, koji 7. aprila organizuje Biznis akademija “Vijesti”.

Novac iz fondova Evropske Unije naročito je značajan za države koje pristupaju evropskoj porodici. Zvonimir Savić iz Hrvatske, koja je već u EU ističe da bespovratna sredstva pomažu državi da se prilagodi kako bi lakše stigla do cilja.

"U državama istočne Evrope preko 50% javnog finansiranja i finansiranje javnih izdataka se finansiralo iz fondova EU. Tu potrebu treba prepoznati, a onda je na svakoj državi da iskoristi ono što je predviđeno proračunom EU", kaže Savić.

Crnoj Gori u ovoj fazi na raspolaganju je 37 miliona i 380 hiljada eura godišnje. Ulaskom u EU ta cifra postaje veća.

"Procjene su barem takve da bi iznos trebao biti povećan barem tri do četiri puta, na godišnjem nivou otprilike, blizu 100 miliona eura za CG", kazao je Savić

Savić će 7. aprila u Podgorici voditi seminar "Kako do fondova EU - šansa za crnogorske preduzetnike kroz iskustvo Hrvatske“, koji organizuje Biznis akademija “Vijesti”. Seminar je namijenjen svima koji žele iskoristiti evropski novac.

"Tamo će biti prezentovana iskustva Hrvatska da se vidi šta smo mi dobro napravili, gdje smo se mogli bolje pozicionirati", kazao je Savić.

Savić napominje da je u cijeloj priči ključna uloga države.

"Država je tu presudna, jer definiše potrebe, iznose i u krajnjoj liniji i piše takmičarske procedure", kazao je Savić.

Oni koji žele iz prve ruke da čuju neka iskustva, na ovoj adresi mogu saznati sve o prijavi na seminar.

Bonus video: