Kako do fondova EU? Prijavite se na seminar i saznajte iz prve ruke

Biznis akademija organizuje seminar "Kako do fondova EU - mogućnosti za crnogorske preduzetnike kroz iskustvo Hrvatske", koji će se održati 7. aprila u podgoričkom hotelu "Ramada" (sala Millennium)
116 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2020. 01:07h

Da li znate da su fondovi Evropske unije dostupni Crnoj Gori siguran izvor finansiranja za Vaše poslovanje? Godišnje je u ovoj fazi eurointegracija Crnoj Gori dostupno oko 38 miliona eura, a nakon pristupanja ta cifra će se, prema prvim procjenama, povećati na 100 miliona eura.

Ipak, crnogorski preduzetnici, vlasnici kompanija, menadžeri nijesu dovoljno upoznati sa mogućnostima finansiranja iz fondova EU koji su u periodu otežanog poslovanja jedini siguran novac. Iz prostog razloga jer je obezbijeđen Budžetom EU i čeka projekte za povlačenje.

Zbog toga Biznis akademija organizuje seminar "Kako do fondova EU - mogućnosti za crnogorske preduzetnike kroz iskustvo Hrvatske", koji će se održati 7. aprila (četvrtak) 2016. u podgoričkom hotelu "Ramada" (sala Millennium).

KOME JE NAMIJENJEN SEMINAR:

Seminar je namijenjen, prije svega, crnogorskim preduzetnicima koji su zainteresovani za konkurisanje za sredstva iz fondova EU, ali i onima koji tek počinju da se bave biznisom. Seminar će biti interesantan i koristan nevladinim organizacijama i državnim institucijama koje su uključene u proces pregovaranja i konsultantima koji žele saznati hrvatsko iskustvo u dobijanju sredstava iz fondova EU.

"Kurs je koristan i za one koji žele saznati kako izgleda proces pregovora s EU, koje zanimaju konkretni primjeri EU tendera i procedura te onima koji na dugogodišnjem iskustvu Hrvatske mogu izvući korisne informacije i olakšati donošenje odluka. S obzirom na to da je Hrvatska nova članica EU, naše iskustvo je najrelevantnije za Crnu Goru i mnoge greške se mogu izbjeći ako se unaprijed zna koje je to propuste u pregovorima i u konkursima radila Hrvatska“, kazao je mr Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore, koji će biti predavač na seminaru. Njegov intervju o fondovima EU i seminaru možete pročitati ovdje.

Iskustvo u konkretnim EU konkursima za preduzetnike je bitno, jer se može očekivati da se gotovo identični konkursi onima koji su se sprovodili u Hrvatskoj, sprovode i u Crnoj Gori

Mr Zvonimir Savić

PROGRAM SEMINARA:

Trajanje

Tema

09:30 – 10:00

Registracija učesnika

10:00 – 10:15

Uvodna obraćanja

10:15 – 11:00

Pristupni proces i korišćenje fondova EU – iskustvo Hrvatske i upoređenje s CG

- Pregled sredstava IPA fondova i njihovo usmjeravanje

- Proces pregovora s EU (regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata – fondovi EU)

- U šta se usmjeravaju sredstava fondova EU i šta je namijenjeno preduzetnicima – primjer Hrvatske

11:00 – 11:15

Pauza

11:15 – 12:45

Mogućnosti za preduzetnike – iskustvo Hrvatske, primjeri EU projekata i tendera

- Konkretni primjeri tendera za mala i srednja preduzeća nakon pristupanja u EU

- Postupak prijave na EU tendere za preduzetnike (primjer Hrvatske)

- Postupak ocjenjivanja projektnih prijava – prikaz procesa (primjer Hrvatske)

Definicija malih i srednjih preduzeća

-Pojašnjenje definicije malih i srednjih preduzeća u tenderima i oglasima za dodjelu sredstava iz fondova EU, prema preporuci EU

12:45 – 13:30

Snack pauza

13:30 – 14:15

EU fondovi za preduzeća u CG – tenderi i primjeri

- Mogućnosti iz IPA-e – strateški dokumenti u Crnoj Gori kao podloga za korišćenje EU sredstava

- Primjer tendera i tenderskih uslova

EU tenderi za preduzetnike u CG – šta dalje?

- Gdje i kako pratiti najavljene i buduće EU tendere

EU fondovi - primjeri (ne)mogućih projekata iz EU

- Konkretni primjeri projekata u Hrvatskoj i iz EU-e finansiranih sredstvima fondova EU u slikama i brojkama

14:15 – 14:30

Pitanja i odgovori

PDF kopiju programa možete preuzeti ovdje.

O PREDAVAČU:

Mr Zvonimir Savić ima dugogodišnje iskustvo vezano uz fondove EU u Hrvatskoj i regiji. U periodu 2008-2012. godine bio je zamjenik državnog sekretara u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU u Hrvatskoj, odgovoran za pripremu i upravljanje korišćenja I komponenete IPA programa za Hrvatsku, vrijedne oko 40 miliona eura godišnje.

Bio je vođa devet EU projekata u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti preko 30 miliona eura u području jačanja kapaciteta institucija.

U pregovorima Hrvatske s EU učestvovao je kao član radne grupe za poglavlje 22 – regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Kao stručnjak UN-ovog programa za razvoj (UNDP) te njemačkih i austrijskih razvojnih agencija i institucija, učestvuje na većem broju projekata i projektnih misija u Crnoj Gori, BiH, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

U Hrvatskoj se bavio i podrškom preduzetnicima za prijave na EU konkurse. Bio je konsultant u prvim tenderima iz poljoprivrednih fondova. Održao je brojne seminare i direktna savjetovanja preduzetnicima na temu mogućnosti korišćenja postpristupnih fondova EU i konkretnih tendera raspisanih u Hrvatskoj.

Trenutno je direktor Sektora za finansijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

KAKO DA SE PRIJAVITE NA SEMINAR:

Cijena kotizacije za seminar iznosi 95,00 eura. Prijaviti se možete direktnom uplatom kotizacije na žiro račun Daily Press-a broj 565-48-40 (Lovćen banka). Kopiju uplatnice i ime/imena i kontakte učesnika pošaljite na mail akademija@vijesti.me.

Ako se prijavljujete iz preduzeća, kotizaciju možete uplatiti i preko fakture, a podatke o firmi (adresa, PIB, mjesto sjedišta), kao i imena i kontakte učesnika pošaljite na e-mail: akademija@vijesti.me.

Za sve dodatne informacije pozovite broj 067 311 422.

Bonus video: