SKLOPLJENO PARTNERSTVO

Biznis akademija Vijesti i Unija poslodavaca Crne Gore potpisale Memorandum o saradnji

UPCG i Biznis akademija Vijesti imaju u planu da zajedničkim naporima odgovore izazovima ekonomskih prilika na efikasan i djelotvoran način, istakla je predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović
72 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Vuksanović, Rajko Milić, Foto: Unija poslodavaca
Svetlana Vuksanović, Rajko Milić, Foto: Unija poslodavaca
Ažurirano: 12.02.2020. 01:36h

Biznis akademija Vijesti i Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) potpisale su danas Memorandum o saradnji koji je, prema izjavama datim nakon potpisivanja, potvrda sluha i senzibiliteta njegovih potpisnica prema onom što su potrebe, izazovi i prioriteti privrede i društva u cjelini.

Memorandum su potpisali predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović i direktor Biznis akademije Vijesti Rajko Milić.

"U svijetu u kojem se ekonomske prilike i trendovi brzo mijenjaju, znanje je postalo najvažiji i natraženiji resurs. Brze promjene nameću potrebu konstatnog usavršavanja zaposlenih, ali i onih koji traže zaposlenje, kako bi postali konkurentni na tržištu rada", istakla je Vuksanović.

Ona ocjenjuje da kvalifikacije i kompetencije stečene u formalnom sistemu obrazovanja često ne odgovaraju realnim zahtjevima tržišta, a sistem cjeloživotnog učenja je taj koji treba da omogući prilike za stručno usavršavanje i nakon školovanja, prekvalifikaciju i unaprijeđenje ključnih vještina.

"Stoga, UPCG i Biznis akademija Vijesti imaju u planu da zajedničkim naporima odgovore izazovima ekonomskih prilika na efikasan i djelotvoran način", rekla je Vuksanović.

Svetlana Vuksanović, Rajko Milić
Svetlana Vuksanović, Rajko Milić(Foto: Unija poslodavaca)

Ona je, kako prenosi agencija Mina business, saopštila da razvoj preduzetničkog duha zahtijeva angažovanje brojnih aktera društva i saradnju na svim nivoima.

Milić je kazao da Biznis akademija, potpisivanjem Memoranduma sa UPCG, pojačava svoje aktivnosti u cilju pružanja svih znanja i vještina koje su potrebni crnogorskoj poslovnoj, ali i ukupnoj javnosti.

On je podsjetio da je Akademija, nepunu godinu nakon osnivanja, već prepoznata u crnogorskoj javnosti po organizovanju praktičnih kurseva i seminara na potrebne teme te najavio intenziviranje aktivnosti u drugoj godini rada.

Milić je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma sa Unijom poslodavaca.

"U pitanju je ujedno i prva institucionalna saradnja Biznis akademije i nije slučajno što je potpisujemo baš sa UPCG, koja je prepoznata kao relevantno udruženje, spremno da sa partnerima radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori", kazao je Milić.

Biznis akademija će, kako je naveo, Memorandumom dobiti direktan i brz pristup potrebama crnogorske poslovne zajednice.

"Važno je istaći da je Memorandumom obuhvaćen i Regionalni poslovni klub Biznis plus, koji u šest zemalja regiona okuplja više od 150 renomiranih kompanija iz svih branši, pa i iz Crne Gore", zaključio je Milić.

Fondovi EU posebno značajni

Milić je najavio da Biznis akademija Vijesti organizuje seminar "Kako do fondova EU - šansa za crnogorske privrednike kroz iskustvo Hrvatske", koji će se održati 7. aprila u podgoričkom hotelu "Ramada". Uskoro, kako je kazao, kreće promotivna kampanja kroz koju će zainteresovane firme i pojedinci dobiti sve potrebne informacije i kako da se prijave.

Predavač na seminaru je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore koji ima veliko iskustvo u vođenju projekata koji su finansirani iz fondova EU, pa se očekuje veliko interesovanje.

Vuksanović je kazala da će upravo na tom projektu Unija sarađivati sa Biznis akademijom, kako bi se, kako je kazala, promovisalo korišćenje tih fondova koji su na raspolaganju Crnoj Gori i u sadašnjoj fazi integracija u EU, ali i nakon ulaska.

"Evropske i evroatlanske integracije donose brojne novine poslodavcima kojima se u hodu moraju prilagođavati, kako bi poslovanje prilagodili na način koji minimalizuje negativne posledice i usporavanje razvoja biznisa", dodala je Vuksanović.

Više informacija o seminaru o fondovima EU i daljim planovima Akademije možete tražiti putem mail-a akademija@vijesti.me ili na broj telefona 067 311 422.