Velika konferencija TeenT@lk u Podgorici 5. novembra

Konferencija će biti podijeljena na dva odvojena panela od kojih će se prvi baviti srednjim stručnim obrazovanjem sa stanovišta da li postoje predrasude prema ovakvom vidu školovanja
113 pregleda 0 komentar(a)
Teen Talk, Foto: Biznis akademija
Teen Talk, Foto: Biznis akademija
Ažurirano: 11.02.2020. 16:09h

Velika konferencija TeenT@lk koju Biznis akademija Vijesti, drugu godinu za redom, organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i opštinskim Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje, a ove godine i pod pokroviteljstvom kompanije Mtel, biće održana u ponedjeljak, 5. novembra.

"Imajući u vidu važnost odluke vezane za izbor srednje škole, a time praktično i budućeg zanimanja, svojom dužnošću smatramo da mladima ukažemo na sve brojnije izbore i kvalitet ponuđenog kada je u pitanju srednje stručno i dualno obrazovanje", istakao je Brano Sudar, iz Biznis akademije Vijesti i dodao da se mladima mora ukazati na različite mogućnosti koje su često i neopravdano zapostavljene, a nude jednako dobre izbore kao što ih nudi recimo gimnazija.

"Cilj ovogodišnje konferencije je da se, kroz poseban akcenat na srednje stručno i dualno obrazovanje, mladim ljudima približe i ogromne mogućnosti ovakvog sistema školovanja koje u skladu sa strukama, koje su kod nas zastupljene, jako rano nude mogućnost sticanja ekspertskih znanja i usmjeravanje ka konkretnim zanimanjima", dodao je on.

Teen Talk
Teen Talk(Foto: Biznis akademija)

Konferencija će biti podijeljena na dva odvojena panela od kojih će se prvi baviti srednjim stručnim obrazovanjem sa stanovišta da li postoje predrasude prema ovakvom vidu školovanja. Zapravo često se, među osnovcima i njihovim roditeljima, čuje da srednje stručne škole upisuju đaci sa slabijim uspjehom i da nisu popularne pa je možda i jasno zašto jedan broj učenika skoro stihijski upisuje upravo gimnaziju. I, na kraju, zauvijek ostaje na tom obrazovnom nivou. U svakom slučaju logično se nameće pitanje da li imamo predrasude prema srednjim stručnim školama? Da li svi, kao društvo, treba da doprinesemo vraćanju ugleda stručnom obrazovanju na kojem, u najvećoj mjeri, počiva današnja privreda.

Na ova pitanja mladima će odgovarati VD direktora škole "Sergije Stanić“, Darko Vukčević, direktorica Hotela Spendid Conference & Spa Resort 5* Marijana Mrkalj, samostalna savjetnica za profesionalnu orjentaciju u ZZZ Crne Gore Sanja Obradović Nedović, i učenica srednje Medicinske škole, u Podgorici, Nađa Vujošević.

U drugom panelu najviše riječi biće o dualnom obrazovanju koje se, nakon dugog niza godina, ponovo primjenjuje od prošle godine. Shodno orjentaciji ovakvog vida školovanja gdje se mladi ljudi školuju i, u isto vrijeme, rade najviše riječi će biti upravo o tome kako doposla.. A na ovu temu govoriće direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, direktor škole “Ivan Uskoković” Žarko Borovinić, direktor kompanije Elko Tim Slobodan Mikavica, organizator praktičnog obrazovanja u školi “Spasoje Raspopović” Vesko Mihailović, kao i generalni direktor direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Poseban segment predstojeće konferencije biće posvećen ličnoj uspješnoj priči, kao svojevrsnoj studiji slučaja, u kojoj će gosti konferencije biti dvije istaknute figure, posebno kada je njihov profesionalni život u pitanju. Mladima će se obratiti, i na njihova pitanja odgovarati nekadašnja učenica srednje elektrotehničke škole, a danas ekspertkinja iz oblasti energetike i ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore, Dragica Sekulić, kao i naš najistaknutiji pedagog iz oblasti kuvarstva, tvorac brojnih receptura crnogorske nacionalne kuhinje, ali i trener naših timova koji su osvajači mnogih sjajnih odličja na kuvarskim takmičenjima Milan Bukarica.

Tokom konferencije, mladima će se predstaviti i kompanija Mtel, kao kompanija koja u svojim redovima ima značajan broj mladih i perspektivnih ljudi, a kroz različite projekte, koje realizuje, takođe podržava mlade ljude i stimuliše ih da budu još bolji i uspješniji.

Damir Šehović
Damir Šehović(Foto: Biznis akademija)

Mladima će se, pored ministra prosvjete Damira Šehovića obratiti i izvršni direktor kompanije Mtel Vladimir Lučić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović, a prisutne će u ime kompanije Daily press, pod kojom posluje Biznis akademija Vijesti, pozdraviti izvršna direktorica Marijana Bojanić Kadić.

Za sve prisutne učesnike konferencije Srednja stručna škola Sergije Stanić, iz Podgorice, pripremila je deguistaciju đačke užine tako da će mladi imati priliku da isprobaju kompletan asortiman njihovih proizvoda, a kompanija "Water group" je donirala vodu "Suza" za sve učesnike konferencije.

Za tehničku realizaciju konferencije i ove godine se, kao i prošle, pobrinuo Studio Dragutinović. Konferencija se održava u multimedijalnoj Sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: