Teen Talk: "Dualni sistem obrazovanja mora biti stub razvoja"

"Nadležna Komisija odobrila je ove godine za preko 180 privrednih subjekata da uđu u program dualnog obrazovanja"
312 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2020. 16:08h

Izvršna direktorica Vijesti Marijana Kadić Bojanić kazala je da je pred osnovcima jedna od najvažnijih odluka, izbor srednje škole.

Ona je to kazala na konferenciji TeenT@lk koju Biznis akademija Vijesti, drugu godinu za redom, organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i opštinskim Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje, a ove godine i pod pokroviteljstvom kompanije Mtel, a koja se održava u multimedijalnoj Sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Tema ovogodišnje konferencije je "Da li imamo predrasude prema srednjim stručnim školama"?

Konferenciji prisustvuje veliki broj zainteresovanih - predstavnika stručnih škola, đaci, ali i poslodavci.

Predstavnik Privredne komore, Vlastimir Golubović poručio je da dualni sistem obrazovanja mora biti stub razvoja.

On je rekao da je zbog primjene dualnog sistema u Austriji i Njemačkoj najmanja stopa nezaposlenosti mladih u tim zemljama.

"Nadležna Komisija odobrila je ove godine za preko 180 privrednih subjekata da uđu u program dualnog obrazovanja", kazao je Golubović.

On je kazao da je prije 27 godina pokrenuo privatni biznis, a da danas njegovi sinovi vode posao.

Predsjednica Unije poslodavaca, Svetlana Vuksanović kazala je da su u dualnom sistemu đaci u prilici da kroz praksu, uz nadoknadu, steknu vještine.

Ministar Damir Šehović kazao je da je za dvije godine dosta učinjeno u promociji dualnog sistema.

Predrasude su jedan od razloga, kako je naveo, zašto su srednje stručne škole smatrane za nižim od Gimnazije.

"Dvije trećine bi radije radilo u javnom sektoru za 450 eura, nego u privatnom za 750", kazao je Šehović.

Ministar je poručio đacima da se to mora promijeniti i da nema ništa loše u državnom poslu, ali još manje je loše biti dobar kuvar.

Direktorica hotela Splendid Mirjana Mrkalj kazala je da je kulinarstvo branša, koja može da obezbijedi sigurnu budućnost. "Jedino praktična znanja, sa teorijom, daje rezultate", kazala je.

Teen Talk konferencija
Teen Talk konferencija(Foto: Borko Ždero)

Trenutno je u dualni sistem uključeno skoro 600 djece, kazao je Šehović. "Nastavićemo sa kampanjom i ove i naredne godine, da promovišemo novi sistem, po kojem će se Crna Gora razvijati", poručio je on.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je u okviru panela "Lična uspješna priča" da je kao lučonoša upisala Srednju elektrotehničku školu. "Bila sam jedna, od dvije devojčice, koje su tada upisale tu školu", kazala je ona.

Sekulić je istakla da i sa stručnom školom može da se upiše fakultet, odnosno da to nije prepreka. "Ali i sa završenom srednjom stručnom školom može se zaposliti. Imam dosta drugova, koji rade u energetskim i drugim kompanijama, gdje je neophodno da imaju elektrotehničare", kaže Sekulic.

Dragica Sekulić, Teen Talk
Dragica Sekulić, Teen Talk(Foto: Borko Ždero)

Profesor kulinarstva i dobitnik brojnih nagrada i priznanja Milan Bukarica istakao je da je završio dualno obrazovanje i da mu je profesija pružila sve u životu.

Sekulić je kazala da se nije pronalazila u opštem obrazovanju i da je zbog toga upisala stručnu školu, bez obzira na predrasude okoline.

Bukarica je istakao da đaci biraju šta će upisati. "Potrebno se stalno usavršavati, učiti, čovjek uči dok je živ", kazao je on.

Rad i disciplina su put do uspjeha, poručila je Sekulić. Ministarka je naglasila da privatnim firmama nedostaje stručne mlade radne snage.

"I pored podataka o velikoj nezaposlenosti u razgovoru sa privatnicima dolazimo do toga da njima nedostaje stručna radna snaga", tvrdi Sekulić.

Po završetku obrazovanja naši učenici su morali da prođu praksu, jer su imali samo teorijsko obrazovanje, istakao je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

On je dodao da uvođenjem dualnog sistema, nijesmo izmislili toplu vodu. "Taj sistem smo imali ranije, ali smo ga ukinuli", kazao je.

Rajković, Teen Talk
Rajković, Teen Talk(Foto: Borko Ždero)

Rajković je poručio da je stručno obrazovanje najbolji izbor i pozvao učenike osnovnih škola da se raspitaju i uvjere da je tako.

Direktor Mašinske škole, Žarko Borovinić je istakao da roditelji moraju da prate svoju djecu i da vide šta preferiraju i za šta su nadareni.

Direktor kompanije Elko tim Slobodan Mikavica je istakao da je u Crnoj Gori najteže biti profesionalac. "Dešavalo mi se da me zovnu prijatelji i kažu zaposli mi sina, nije problem, ali meni nakon toga treba profesionalac i radnik, koji je posvećen poslu, tu prijateljstva više nema", kazao je Mikavica.

On je istakao da mladi treba da budu kreativni i imaju određenu dozu nestašluka, odnosno ne poslušaju uvijek roditelje i upisu šta žele oni. "Nego da to bude što oni žele da upišu", kazao je Mikavica.

Organizator praktičnog obrazovanja u školi "Spasoje Raspopovic" Vesko Mihailović je istakao da su učenici te škole, uspjeli da zasnuju i radni odnos kod poslodavaca, kod kojih su bili u sklopu programa dualnog obrazovanja.

Mikavica je istakao da radniku treba omogućiti da se osjeti dio firme, a da on kroz svoje angažovanje treba da pokaže da se zaposlio sa ciljem da napreduje, usavršava svoje znanje.

Iz kompanije Mtel su pozvali prisutne đake da se prijave za kurs u okviru Digitalne fabrike.

Galerija

Bonus video: