Backović: Na internetu svakodnevno vreba oko 900.000 seksualnih predatora

Konferenciju organizuje Biznis akademija Vijesti uz programsku podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave
2405 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Zoran Đurić
Sa konferencije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2019. 10:58h

Viši policijski inspektor u borbi protiv sajber kriminala Jakša Backović rekao je da prema zvaničnim podacima na internetu svakodnevno vreba oko 900.000 seksualnih predatora.

On je to kazao danas na konferenciji o zaštiti od internet nasilja pod nazivom "Nasilje je za slabe", u sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

On je istakao, odgovarajući na pitanje zainteresovanog učenika šta nadležni čine i kako kažnjavaju prestupnike, da većinu zloupotreba učine djeca od 14 godina i mlađa, a koja po Zakonu ne podliježu krivičnoj odgovornosti.

Backović je odgovarajući na pitanje đaka, da li mogu garantovati da onaj ko je kažnjen opet neće počiniti isto djelo, rekao da to zavisi od institucije u kojoj kaznu izdržava, vrste djela i drugog.

On je poručio i da je jedan od načina za rješavanje toga problema u svijetu, jeste to da se prave javni registri pedofila.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić je istakla da je nasilja uvijek bilo i da se godinama sprovodi projekat "Škola bez nasilja, sigurno okruženje", kroz koji su izdate brošure, priručnici.

Ona je rekla da 91 odsto đaka koristi internet, a da je 38 odsto njih imalo neprijatna iskustva u onlajn prostoru.

Psihološkinja Zorica Minic je kazala da ima slučajeva da i žrtve nasilja, kasnije i sami postanu nasilnici.

"I nasilnicima treba pomoć, sigurno se ne osjećaju lijepo zbog toga što rade. A to rade jer imaju neki problem, nesigurni su u sebe, žele da se istaknu", kazala ja Minić.

Predstavnik Ministarstva Javne uprave Samir Orahovac istakao je da se nasilje na internetu sprovodi direktno ili indirektno, preko posrednika.

Orahovac je rekao da je zloupotreba profila sve češća i upozorio učenike da paze šta objavljuju na društvenim mrežama, jer kada to jednom urade, ostane zauvijek zabilježeno.

"Koliko god vi to izbrišete, promijenite, to ostane na nekom serveru, neko je već sačuvao na svom računaru", kazao je Orahovac.

Ministarka Javne uprave Suzana Pribilović poručila je djeci da treba da budu svjesna prednosti interneta, ali i da budu svjesna opasnosti koja vreba u sajber prostoru.

Ministar prosvjete Damir Šehović je istakao da bilo kakav oblik nasilja nije prihvatljiv.

On je kazao da je nasilje odraz nemoći i slabosti.

Konferenciju organizuje Biznis akademija Vijesti uz programsku podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave.

Direktor Biznis akademije Vijesti Brano Sudar kazao je da je ovo treća konferencija i najavio još sličnih aktivnosti u narednom periodu.

Događaj ima za cilj podizanje svijesti mladih o vršnjačkom nasilju, sa akcentom na internet nasilje.

Biće podijeljena u dva panela - prvi će se odnositi na načine prevencije i zaštite na tehničkom nivou, a u drugom će se, iz ugla psihologa i mladih, govoriti o tome kako se suočavati sa eventualnim problemima ove vrste.

Bonus video: