Da mladi zaista govore: Paneli, interaktivno predavanje i puno srce

Na otvaranju su se prisutnima obratili ministar prosvjete Damir Šehović i ministar sporta Nikola Janović
444 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2020. 16:30h

Preko 250 učesnika uživalo je u konferencije TeenTalk: Da mladi zaista govore u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra. Tri panela na različite teme o srednjoškolcima i osnovcima i interaktivno predavanje izazvala su veliku pažnju učesnika koji su bili veoma aktivni i doprinijeli brojnim pitanjama i komentarima.

Interaktivno predavanje Radoja Cerovića

Psihilog Radoje Cerović održao je interaktivno predavanja na temu "Pažnja kao resurs".

On je objasnio da je pažnja i koncentracija nešto što je u savremenom svijetu jako teško održati zbog velikog broja distrakcija.

"Upravljamo li mi tehnologijom ili ona upravlja nama", upitao je Cerović.

On je ukazao da ljudi nisu stvoreni da radimo pet, šest stvari istovremeno.

"Počinjete da umirete onda kada prestanete da učite. Upravljajte svojim vremenom i nećete se pokajati", poručio je Cerović.

Treći panel: Mogućnosti mladih i njihovi uzori

Endokrinolog Đorđe Krnjević i vaspitač iz Javne predškolske ustanove "Đina Vrbica" Boško Golubović pričali su o svojim životnim putevima i zašto su odabrali pozive kojima se bave.

Krnjević je ukazao da je preventiva u Crnoj Gori jako loša. "KCCG je projektovan za 80 hiljada ljudi, a praktično je jedina ozbiljna bolnica u Crnoj Gori i svi dolaze tu", objasnio je Krnjević.

On je poručio okupljenim đacima da ne treba da odustaju od posla koji vole da rade bez obzira na to da li je to posao koji kojim će opravdati očekivanja okoline.

Golubović je kazao da ide i vraća se nasmijan sa posla. On je kazao da finansijska strana tog posla, koja nije pohvalna, ne treba da omete one koji zaista žele time da se bave.

"Rodbina je govorila da ih brukam sto sam upisao da budem vaspitač", naveo je Golubović.

Drugi panel: Samopozudanje i tinejdžeri

Na drugom panelu su govorili Mia Zeković iz Unije srednjoškolaca, Ana Ćalov iz Osnovne škole Branko Božović, Jelena Vuletić iz Osnovne škole Milan Vukotić i Varja Kadić iz Ekonomske škole u Podgorici.

Mladi se u adolescenciji udaljavaju od roditelja i više se obraćaju vršnjacima, ukazala je Ćalov.

Vuletić je upozorila da svaka promjena u ponašanju može biti znak vršnjačkog nasilja.

"Teško prihvatamo kritiku iako treba da ima pozitivan ishod i utiče motivaciono", smatra Zeković.

Najveći grubijani koji najviše problema u školi prave su oni koji plaču kad dođu da razgovaramo, otkrila je Ćalov. "Iza svake prepotencije stoji neka impotencija", poentirala je Ćalov.

Ona je kazala da su istraživanja pokazala da su roditelji primarni uzor djeci, i to kako kad je dobro i kad je loše ponašanje. Potom slijede sportisti za dječake i glumice za djevojčice, dodala je Ćalov.

Prvi panel: Internet, društvene mreže i nasilje na internetu

Vanja Rakočević iz Gimnazije Slobodan Škerović smatra da moramo reagovati na ono što se dešava na netu baš kao što reagujemo na sve druge oblike nasilja.

"Svaka društvena mreža ograničava pristup, ali mi pravila preskačemo. Svi štrikiramo da se slažemo, a ne čitamo", navela je ona.

Andrea Mićanović iz Unije srednjoškolaca je kazala da 99% mladih ima pristup internetu i koriste ga 4.2 sata dnevno,

Ona je poručila da ljudska prava treba jednako poštovati online i offline i otkrila da je svako treće dijete u Crnoj Gori imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu.

Srednjoškolka sa Cetinja, Kristina Marković, je iz publike upitala da li sloboda govora znači da je dozvoljen govor mržnje. Mićanović je odgovorila da sloboda prestaje tamo gdje ugrožava slobodu drugoga.

Aleksandra Mitrović iz NVO Narativ je kazala da je teško napraviti razliku između korištenja interneta i toga kada to postaje zavisnost.

Vesna Kraljević iz ADP ZiD je podsjetila da postoje hemijske i nehemijske zavisnosti.

Ona je otkrila da je bila iznenađena što je većina zavisnika od kocke i interneta mlađa, od 20 do 26 godina, sa završenim fakultetom i iz porodica koje nemaju materijalnih problema.

Đak osnovne škole "Jugoslavija" iz Bara, Aleksandar, je kazao da su mnogi ugroženi zbog interneta, a da se čini da nema rješenja.

"Ništa se ne dešava kada prijavite profil na Facebooku ili Instagramu, potrebno je da se neko time bavi", kazao je Aleksandar.

Uvodna obraćanja

Ministar Damir Šehović je poručio da uzor mladima treba da bude onaj koji je najbolji u svom poslu, bez obzira na to čime se bavi.

"Mjerilo uspjeha nije samo kako nas drugi vide. već i kako mi vidimo sami sebe", dodao je Šehović.

On je mladima poručio da nisu društveno mreže mjerilo njihove vrijednosti.

Ministar sporta Nikola Janović je podsjetio na aktivnosti svog restora i kazao da crnogorski sportisti postižu uspjehe nesrazmjerne veličini države. "Bavite se sportom i uđite u istoriju Crne Gore", poručio je Janović.

Marijana Bojanić iz medijske grupe Vijesti je poručila da Vijesti 20 godina prate trendove i donose ih u Crnu Goru. Podsjetila je da su Vijesti svojom kampanjom unijele 2.5 miliona knjiga u crnogorske domove i da je to prava kulturna revolucija.

Brano Sudar iz Biznis akademije Vijesti je kazao da se radi o najperspektivnijem skupu u Crnoj Gori. On je zahvalio Uniji srednjoškolaca, Ministarstvima prosvjete, sporta i nauke koji su pomogli organizaciju konferencije.

Kako da se mladi snađu u sve većim izazovima

Biti tinejdžer i živjeti u uslovima kada se tehnološke inovacije pojavljuju nevjerovatnom brzinom, a izbjeći zamku padanja pod uticaj savremenih tehnologija, iščezavanja, prije svega verbalne komunikacije i sprječavanje otuđenja mladih sve više postaje izazov kako institucija, tako i porodice.

"U Biznis akademiji Vijesti smo prepoznajući potrebu da se na ovu temu neprestano govori i zahvaljujući zalaganju i naporima Ministarstva prosvjete, Ministarstva sporta, Ministarstva nauke, opštinskog sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, Unije srednjoškolaca, a uz svesrdnu podršku i pomoć Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra i Šoping centra Delta city organizovali konferenciju koja će se baviti svim aktuelnim pitanjima vezanim za tinejdžere i njihovo odrastanje", saopštio je Brano Sudar sa Biznis akademije Vijesti, dodajući da se pod aktuelnim pitanjima, misli prvenstveno na status mladih u okruženju, vršnjačko nasilje i njegovo sprječavanje, upotrebu interneta i društvenih mreža sa svim zamkama koje otuda vrebaju, ali i sa svim prednostima korišćenja novih tehnologija. Sudar je istakao i da je samopouzdanju kod mladih, njihovim mogućnostima za dalje izbore i uzorima na koje se trebaju ugledati, takođe, posvećen jedan veoma važan segment konferencije, posebno ističući tematsku cjelinu pažnja kao resurs kojoj će biti posvećen značajan dio predstojećeg okupljanja.

"Ipak, ono na šta smo posebno ponosni je koncept konferencije jer ćemo, na jednom mjestu okupiti tinejdžere iz završnih razreda osnovnih škola i naravno predstavnike mladih iz srednjih škola, iz svih crnogorskih regija, koji će, kroz razmjenu stavova sa starijima sigurno mnogo lakše doći do određenih zaključaka nego što je to slučaj kada, mi stariji, donosimo odluke u ime mladih i po pravilu uvijek najbolje znamo šta njima treba", istakao je Sudar dodjući i da je ovo odlična prilika da se ključni akteri prosvjetnog ciklusa, a to su učenici, njihovi profesori, pedagozi, psiholozi, direktori škola, predstavnici ministarstava sretnu i, u vannastavnom okruženju, razmijene stavove, iskustva i u najboljem slučaju zajednički donesu određene odluke.

Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete Crne Gore, povodom predstojeće konferencije istakla je: "Mladima je potrebno što više sadržaja kojima će im se dati informacije u vezi sa pitanjima od interesovanja kako u školi, tako i van nje. Kako izgraditi samopouzdanje, kako ne dozvoliti da komunikacija na društvenim mrežama utiče na sliku o sebi, i šta su sve mogućnosti za usavršavanje koje im se pružaju, jesu teme koje treba što ćešće pokretati", istakla je Lekić dodajući da ne samo škola, već mediji i čitava zajednica moraju da budu partneri u pomaganju mladima da se bore sa izazovima savremenog društva."

Galerija

Bonus video: