KOMPANIJA M TEL I BIZNIS AKADEMIJA VIJESTI NASTAVLJAJU PROJEKAT INTERNET ZA SENIORE

Penzioneri u korak s vremenom

Program ovog tipa obuke je fleksibilan i može se mijenjati u skladu sa interesovanjima polaznika u grupi
105 pregleda 3 komentar(a)
penzioneri, internet
penzioneri, internet
Ažurirano: 11.02.2020. 16:28h

Zahvaljujući izvanrednom odzivu penzionera u Podgorici i Nikšiću, gdje su u proteklom periodu organizovani kursevi interneta za seniore, i zahvaljujući partnerskom odnosu kompanije Mtel, koja je i ovoga puta podržala edukaciju naših najstarijih građana, Biznis akademija Vijesti će ponovo organizovati edukaciju nakon koje će stariji od 60 godina, koji budu pohađali kurseve, nesmetano koristiti internet i rukovati adekvatnom računarskom opremom. Prvi u nizu kurseva, koji će biti realizovani do kraja ove godine, biće održan od 18. septembra u Bijelom Polju.

Ovoga puta odlučili smo se za više gradova, odnosno više crnogorskih regija kako bi na taj način ukazali poštovanje i pažnju penzionerima iz svih djelova naše zemlje, riječi su Brana Sudara iz Biznis akademije Vijesti. On je istakao i da će se isti kursevi održati i u Tivtu od 16. oktobra, u Nikšiću od 13. novembra i ponovo u Podgorici 18. decembra.

penzioneri, internet
penzioneri, internet

Program ovog tipa obuke je fleksibilan i može se mijenjati u skladu sa interesovanjima polaznika u grupi, tokom nastave, ali i u skladu sa nivoom predznanja polaznika, istakao je Sudar i dodao da će nivo stečenog znanja biti vezan za osnovne tehničke korake u rukovanju samim računarom, korišćenje različitih platformi, ali i za savladavanje i obradu dokumenata u Windowsu, kao i internet pretragu na računaru i tabletu.

Seniori će savladati i Google Play i dodavanje željenih aplikacija kao i surfovanje, odnosno upoznavanje sa sadržajima na internetu koji mogu biti korisni osobama 60+ godina, poput različitih vrsta info ili edukativnih stranica, medija... kazao je Sudar i dodao na ovim kursevima, penzioneri će naučiti i upotrebu Google Translate, kako bi mogli da prate strane sadržaje, a savladaće i korišćenje Facebooka, Skypea, Vibera, odnosno sve one alate koji ih mogu povezati sa drugim korisnicima, a najčešće sa rođacima i članovima svojih porodica.

Posebna vrijednost ove obuke ogleda se u tome da će penzionerima omogućiti pristup sajtovima poput dokumenta.me, sajtu EPCG i različitim komercijalnim aplikacijama zahvaljujući čemu će neometano i bez izlaska iz kuće biti u mogućnosti da plaćaju svoje račune i završavaju druge obaveze sličnog tipa, kazao je Sudar posebno ističući važnost upoznavanja sa ovim alatima jer će penzionerima, pogotovu sa sjevera, u zimskim mjesecima omogućiti djelovanje iz svojih domova i na taj način maksimalno smanjiti rizik od povreda i boravka na niskim temperaturama.

Spojili svijet penzionera i tehnologije 

Ovo je jedinstven projekat informacionog opismenjavanja crnogorskih penzionera koji Mtel, kroz prizmu društvene odgovornosti, a u skladu sa evropskom i svjetskom praksom i preporukama sprovodi u Crnoj Gori, istakla je ispred kompanije Mtel Persa Spajić. U proteklih par mjeseci kroz klupe je ponovo prošlo preko stotinu penzionera iz Podgorice, Nikšića i Budve i u Mtelu smo ponosni što smo realizovali ideju da spojimo svijet tehnoloških inovacija i svijet najstarijih stanovnika Crne Gore. Osim toga, pokazalo se da se radi o populaciji koja se još uvijek osjeća korisnom i spremnom da ide u korak sa vremenom. U cilju prepoznavanja osnovnih potreba ove populacije nastavićemo ovaj i slične projekte sa crnogorskim penzionerima, zaključila je Spajić.

Obuka u Bijelom polu biće održana u prostorijama Srednje ekonomske škole, kazao je Brano Sudar dodajući još i da je za kurs u Bijelom polju planirana grupa od trideset polaznika koji će, kao i u prethodnim slučajevima, kurs pohađati besplatno, a po završetku obuke dobiti i adekvatne sertifikate.

Zainteresovani penzioneri iz Bijelog Polja, za pohađanje ovog kursa, moći će da se prijave u Mtelovoj poslovnici, u ulici 3. januara.

Preporučujemo za Vas