PRVA KONFERENCIJA

"Snaga crnogorske poljoprivrede": Na jednom mjestu eksperti i proizvođači

Na panel diskusijama su govorili poznati crnogorski proizvođači hrane i pića, predstavnici Ministarstva, Privredne komore, Investicionog razvojnog fonda, Univerziteta Mediteran, Biotehničkog fakulteta,...
471 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2020. 16:23h

U Podgorici je danas održana prva konferencija "Snaga crnogorske poljopoprivrede" u organizaciji Biznis akademije Vijesti uz podršku Privredne komore Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tokom četiri veoma živa panela na kojima se čula riječ brojnih eksperata, prenesena brojna iskustva panelista, održavane su i veoma zanimljive diskusije sa učesnicima konferencije među kojima je bio veliki broj poljoprivrednika iz čitave Crne Gore.

Kako se nositi sa jedinstvenim tržištem

Ružica Gelo, koja je vodila pregovore Hrvatske sa Evropskom unijom u oblasti poljoprivrede i pregovaračica Crne Gore u istoj oblasti Danijela Stolica govorile su o tome kako tržište EU može uticati na lokalne proizvođače.

Gelo je objasnila da Hrvatska uvozi robu u vrijednosti od 2.5 milijarde eura, a izvozi 1.5 milijardu i objasnila da je jednostavno pravilo da se uvozi zbog toga što potrošač tu robu kupuje.

Ona je istakla da joj nije jasan rezon po kome bi se neko prije oprijedilio za uvozni proizvod, ako mu je dostupan domaći proizvod približnog kvaliteta i cijene.

Stolica je pojasnila da nas čekaju veliki izazovi u pregovorima sa EU.

Ona je navela da Crna Gora ima razvijenu mesnu industriju, ali da proizvođači moraju da uvoze mesne sirovine. 

Stolica je poručila da se i proizvođači moraju prilagođavati zahtjevima tržišta i da bi trebalo da se koriste prodajni kanali nastali u turizmu za plasman organskih i visoko kvalitetnih proizvoda.

"Niko više ne kupuje lubenice od 30 kilograma, kada imate u ponudi one od kilogram do dva", navela je Stolica.

Panel je vodila Biljana Matijašević, urednica ekonomske rubrike u "Vijestima".

O smanjenju birokratije

Na panelu o birokratskim preprekama i biznis planovima se govorilo o iskustvima panelista i pravilima prilikom započinjanja poljoprivrednog biznisa. Panel je vodila zamjenica glavnog urednika "Vijesti", Ivana Gudović.

Mirko Blečić iz Investicono-razvojnog fonda je objasnio da se mnogi žale na to da ne mogu da konkurišu za kredit jer im IRF ne prihvata kao garant nelegalnu imovinu. 

"Mora se poštovati zakon", poručio je Blečić.

Jelena Filipović iz Piper's Green je prenijela iskustvo o početku i razvoju njihovog projekta.

I Filipović je navela da je jedan od problema siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

Budimir Mugoša, bivši ministar poljoprivrede je kazao da je veliki problem zakonska odrednica da se na poljoprivrednom zemljištu ne može graditi nikakav objekat.

Budo Mugoša
Budo Mugoša(Foto: Emil Šabotić)

"Ne smijete ni štalu da napravite na poljoprivrednom zemljištu", pojasnio je Mugoša.

On je kazao da "kako je krenulo, ni glavicu luka nećemo imati gdje da posadimo".

"Birokratija mora poznavati život i poznavati poljoprivredu sa druge strane", objasnio je Mugoša.

Lejla Hasković je pričala o njihovim iskustvima iz Mesoprometa.

"Počeli smo prije 30 godina sa dvoje zaposlenih, sada imamo više marketa", objasnila je ona.

Prodaje se i brend

Sa trećeg panela o brendiranju i marketingu je poručeno da nije dovoljno imati kvalitetan proizvod, već mora neko i da čuje za taj proizvod.

Jelena Žugić sa Univerziteta Mediteran je ukazala da je vidljivost proizvoda jako bitna.

Merisa Čekić iz Ministarstva poljoprivrede je navela da je čudi neinformisanost kod proizvođača i istakla da se u tom resoru stalno trude da što bolje iskomuniciraju materiju sa građanima.

Ljiljana Filipović iz Privredne komore Crne Gore je potvrdila da i oni imaju saznanja da se na nekom nivou uslovljava uvoz koka-kole u Crnu Goru, uvozom vode iz Srbije.

Zorka Šljukić iz mljekare "Srna" je navela da su počeli sa skromnim unosom i polako gradili posao, ali da su bili svjesni da se mora ulagati u brendiranje i marketing.

Panel je vodila novinarka TV Vijesti Aleksandra Mudreša.

Da li je tržište previše otvoreno?

Sa prvog panela je poručeno da se mora raditi više na zaštiti domaćih proizvoda i domaćih proizvođača.

Naveden je niz primjera iz zemalja regiona gdje postoji svijest da u svim objektima najvidljivije mjesto imaju domaći proizvođači, i da postoji dobra praksa da se u ugostiteljskim objektima insistira na ponudama lokalnih proizvoda.

Lidija Rmuš iz Privredne komore Crne Gore je poručila da je problematično što uvozimo vodu i jogurt, a da imamo dovoljno kapaciteta da domaćim proizvodima pokrijemo tržište.

Dekan Biotehničkog fakulteta Miomir Jovanović je objasnio da se mora raditi na razvoju svijesti i kod potrošača.

Milan Milutinović iz Plantaža je istakao da je njihova najveća preporuka upravo dobar proizvod i da je cilj da se potrošač vraća proizvodu.

On je naveo da smatra da je crnogorsko tržište previše otvoreno i da se moraju zaštitti domaći proizvođači.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristina Lapčević je navela primjer da u Kolašinu ne može da nađe vodu iz tog grada.

Prvi panel je vodio novinar Monitora Zoran Radulović.

Konferencija Snaga crnogorske poljoprivrede održana je danas, u hotelu Verde, u Podgorici. Konferenciju je u ime "Vijesti" otvorila Marijana Bojanić.

Biznis akademija Vijesti organizuje konferenciju Snaga crnogorske poljoprivrede, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Privrednom komorom Crne Gore. 

"Imajući u vidu značaj ove razvojne grane za našu zemlju i imjući u vidu raspoložive resurse i prirodne potencijale, a ujedno  osluškujući i potrebe naših poslovnih partnera, proizvođača i konzumenata, odlučili smo se da organizujemo jedan ovakav skup čiji je značaj utoliko veći što se realizuje u trenutku kada su EU integracije u punom jeku i kada je otvoreno poglavlje o poljoprivredi", kazao je Brano Sudar iz Biznis akademije Vijesti. 

U okviru konferencije biće održane četiri panel diskusije: o potencijalima izvoza crnogorske poljoprivrede; značaju brendiranja i marketinga poljoprivrednih proizvoda u prodaji i njihovom plasmanu; o smanjenju birokratije i boljem pristupu finansijama kroz izradu biznis planova, kao i o tome kako primjeniti iskustva Hrvatske u pregovorima o poljoprivredi sa Evropskom unijom i da li je tržište EU utopija ili šansa.

Na panel diskusijama će govoriti poznati crnogorski proizvođači hrane i pića, predstavnici Ministarstva, Privredne komore, Investicionog razvojnog fonda, Delegacije EU u Podgorici, Evropske banke za obnovu i razvoj, Univerziteta Mediteran, Biotehničkog fakulteta,... 

Poljoprivreda
Poljoprivreda

"Posebno imajući u vidu iskustva susjedne Hrvatske, sve barijere na koje su naišli i sve nedoumice, koje je ovaj proces izazvao, ali i značajna finansijska sredstva koja su ostala neiskorišćena, svrha ove Konferencije je, između ostalog, i da se naši poljoprivredni proizvođači i svi sudionici u sistemu poljoprivredne proizvodnje, kvalitetno pripreme za nastupajući period kako bi što spremniji dočekali predstojeće procese i kako bi se što je moguće bolje snašli u sistemu evropskih zakona i regulativa. Naravno, osnovni cilj Konferencije je edukacija, pružiti odgovora i davanje neophodne informacije našim poljoprivrednim proizvođačima i distributerima hrane kako bi, konačno naš poljoprivredni proizvod i ukupna trgovinska ponuda bili što kvalitetniji", kazao je Sudar.

Gošća Biznis akademije, i predstokeće konferencije, biće i gospođa Ružica Gelo, koja je bila glavna hrvatska pregovaračica za poglavlje poljoprivrede, i koja će zajedno sa crnogorskom glavnom pregovaračicom, gospođom Danijelom Stolicom, ali i eminentnim stručnjacima iz Privredne komore i drugih institucija, pomoći da učesnici Konferencije što bolje razumiju predstojeće procese, da se na što je moguće kvalitetniji način pripreme za njih i da svoj poljoprivredni proizvod na najefikasniji način približite tržištu EU, i u tom procesu maksimalno iskoristite raspoloživa sredstva iz evropskih fondova. 

Galerija

Galerija

Galerija

Galerija

Galerija

Galerija

Preporučujemo za Vas