PRIJAVITE SE NA RADIONICU BIZNIS AKADEMIJE VIJESTI

Devet razloga zašto je WordPress najbolji CMS

Ako je WordPress dobar za Kongresnu biblioteku SAD-a ili sajtove američke i britanske vlade, onda nema razloga zašto ne bi bio podoban i za mala preduzeća
61 pregleda 1 komentar(a)
Worpress, website, cms, Foto: Vijest online
Worpress, website, cms, Foto: Vijest online
Ažurirano: 11.02.2020. 23:45h

Iako na internetu postoji sijaset CMS platformi za upravljanje sadržajem, od kojih su najpoznatije Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop itd, jedna se posebno izdvaja, i to je – WordPress.

WordPress je besplatni i otvoreni (eng. open source) sistem za upravljanje sadržajem (eng. Content Management System, ili kraće CMS) koji je zasnovan na PHP i MySQL skriptama, piše Vesna Savić za Popwebdesign.net.

Stvoren je 2003. godine od strane Meta Malenvega (Matt Mullenweg) i Majka Litla (Mike Little), i od tada ga koristi čak 24,7% najboljih 10 miliona vebsajtova (izvor).

Iako je priznat širom svijeta, postoje određene zablude o njemu, koje ćemo u ovom članku razbiti i pokazati zašto je WordPress najbolji CMS na internetu.

ZAR WORDPRESS NIJE SAMO ZA BLOGOVE?

Ovo je česta zabluda. Mnogi klijenti miješaju softver (wordpress.com) sa vebsajtom (wordpress.org) koji se, istina, često koristi za blogove. Međutim, oni nijesu isto. WP softver otvorenog tipa je potpuno razvijeni paket koji se veoma razlikuje od usluge koju pruža vebsajt za hostovanje ličnih sajtova (slične usluge pružaju Blogger, Tumblr, i sl.).

Iako je WP počeo svoj život kao sistem za objavljivanje ličnog sadržaja davne 2001. godine ( u okviru b2/cafelog), već 2008. godine prerasta u potpuni CMS.

Ispisan je provjerenim programskim jezicima, PHP i SQL, i sposoban je da izvrši bilo koji zahtjev na vebsajtu. Obogaćen je sa čak 40.000 dodataka, od kojih su mnogi besplatni. Ono zbog čega je takođe poseban je to što postoji morê dizajniranih tema koje mogu da se koriste i mijenjaju, tako da ne postoje ograničenja ni u pogledu izgleda.

ZAR WORDPRESS NIJE SAMO ZA LIČNE SAJTOVE I MALE FIRME?

Ovo nije nužno pravilo. To što ga koristi veliki broj malih preduzeća ne znači da on nije dobar i za velika. Zapravo, WordPress koriste mnoge velike kompanije poput CNN-a, CBS-a, New York Times, Mercedes-Benz, Vogue.

Ako je WordPress dobar za Kongresnu biblioteku SAD-a ili sajtove američke i britanske vlade, onda nema razloga zašto ne bi bio podoban i za mala preduzeća.

DA LI ĆE WORDPRESS IMATI NEGATIVAN UTICAJ NA SEO?

WordPress je spravljen tako da ga možete koristiti u svrhe SEO optimizacije čim ga pokrenete. S obzirom na to da podržava mnoge dodatke koje developeri koriste za optimizaciju, alati za dodavanje sadržaja u WordPress-u čine ga prijateljskim prema Guglovim algoritmima, a samim tim i podobnim za SEO.

KAKVE VEZE IMA TO ŠTO JE WORDPRESS RESPONZIVAN?

To što je WordPress responzivan samo je dobra stvar za vaš vebsajt. Zapravo, živimo u vrijeme responzivnog dizajna kada veliki broj korisnika internet koristi na mobilnim i tablet uređajima, tako da ga ova osobina stavlja na čelo najboljih sistema za upravljanje sadržajem.

KAKVU ZAŠTITU IMA WORDPRESS?

Na zaštiti WordPress sistema radi kompanija Automattic za koju radi više od 25 stručnjaka čiji je jedini posao da WordPress osiguraju od napada i virusa. Njihov „car obezbjeđenja“ (security czar) je Nikolaj Bačijski (Nikolay Bachiyski).

OVAKO DOBAR SOFTVER SIGURNO NIJE BESPLATAN! U ČEMU JE CAKA?

Zaista, nema cake. Softver je potpuno besplatan i otvorenog je tipa (open-source), kao i sva njegova ažuriranja. Korisniku je data potpuna kreativna i funkcionalna sloboda da sa njime čini šta poželi.

WordPress održava veliki broj stručnjaka volontera širom svijeta, i konstantno se unapređuje i testira. Pošto je potpuno besplatan, WordPress zajednica širom svijeta želi da dâ svoj doprinos i time pomogne njegovom širenju i korišćenju.

AKO GA ODRŽAVAJU BROJNI VOLONTERI, KAKO JE MOGUĆE DA JE TAKO DOBAR?

Na njemu rade najbolji stručnjaci koje ne zanima zarada nego unapređenje kodâ i apsolutni altruizam, tako da je najvjerovatnije upravo to tajna tolike upotrebe ovog sistema. Zapravo, mnogi volonteri koji rade na održavanju WP sistema su zaposleni programeri koji kroz lično iskustvo pronalaze načine za unapređenje i žele da ih podijele sa svijetom.

ZAR WORDPRESS NE MORA DA SE ODRŽAVA PUNO?

WordPress developerima pruža osnovno polazište na koje dalje nadograđuju šta je sve potrebno. Posebna pogodnost je to što rad na WordPress sajtu može da nastavi bilo ko, čak i osobe koje se ne razumijeju toliko u programiranje i pisanje kodova.

ZAR NIJE BOLJE PISATI KÔD ISPOČETKA?

Sve je više sajtova koji su kreirani preko CMS platformi, dok je manje onih koji se rade ručno. Upravo iz praktičnih razloga nastale su razne platforme na koje se nadograđuju dodaci i koje funkcionišu na istom principu, što dalje olakšava njihovo korišćenje. Međutim, većina developera mora biti potkovana dobrim znanjem barem HTML-a i CSS-a, dok developeri koji rade u WordPress-u moraju dobro poznavati arhitekturu PHP i SQL jezikâ.

ZBOG OVOGA SE PRIJAVITE NA WORDPRESS RADIONICU

Da naučite sve o WordPressu, od osnova do SEO optimizacije i bezbjednosti, prijavite se na radionicu koju Biznis akademija Vijesti organizuje od 23. do 25. februara u Podgorici.

Cijena kotizacije iznosi 119,00 eura a prijavite se putem maila akademija@vijesti.me ili na broj telefona 067 311 422.

Više o radionici čitajte ovdje..