BLOG

Pismo iz Budimpešte

Ova zemlja vam ne dozvoljava da živite rutinom, ona vam nudi mnogo stvari da izbjegnete rutinu i okrenete se nekim zanimljivijim stvarima
1672 pregleda 0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Privatna arhiva
Budimpešta, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.02.2019. 21:56h

Između Budimpešte, gdje se sada nalazim i Podgorice, gdje sam rođen i odrastao, ima mnogo različitosti ali i zajedničkih tačaka. Budimpešta je ogroman, istorijski grad koji se zapravo nastao spajanjem tri grada – Budima, Pešte i Obude, koje dijeli Dunav, a spajaju brojni fascinantni mostovi. Ovo je grad sa dugom tradicijom koji oslikava različite istorijske i umjetničke periode. Kroz arhitekturu se najbolje vidi kako se grad razvijao. Ovdje upoznajem različite kulture iz svih djelova svijeta, od kojih svaka pokušava do ostavi neki svoj pečat ili trag.

Moj dan počinje rutinom, ali svakog puta drugačije završi, jer ovdje imate toliko da vidite i čujete. Put od stana do fakulteta se razlikuje od drugih, ako i po čemu, onda po mirisima, zvucima i atmosferom pomiješanom sa nestajajućom jutarnjom maglom i zracima sunca koji se bore da se probiju kroz visoke zgrade. Kada prođem zgradu Nokije i zagazim kroz Corvin sétány bezbroj puta čujem jó reggelt i szia, odnosno dobro jutro i zdravo.

Ova zemlja vam ne dozvoljava da živite rutinom, ona vam nudi mnogo stvari da izbjegnete rutinu i okrenete se nekim zanimljivijim stvarima. Iako stvari teku po rasporedu, ovdje taj raspored vi kreirate i popunjavate. Kao student međunarodnih odnosa na Fakultetu za društvene nauke na Univerzitetu ELTE, podrazumijeva da boravite u prirodnom okruženju jer je kampus okružen parkovima i odmah je pored Dunava.

Mađarska nema izlaz na more, ali možete se okupati u Balaton jezeru – najvećem jezeru u Centralnoj Evropi – zapravo toliko velikom da ga često zovu mađarsko more. Dok se sunčate na obalama jezera ili dok se odmarate u nekoj od mnogih sauna možete kušati neko od najboljih vina i to upravo iz hladnih podruma vinograda Tokaj, sa sjeveroistoka Mađarske. Do sada, Crna Gora i Mađarska imaju mnogo zajedničkih tačaka, tako da ne mogu reći da se ovdje ne osjećam kao kod kuće. Ljudi su gostoljubivi i uvijek spremni da vam pomognu, čak i onda kada se ne možemo sporazumjeti tu nastupa upotreba svih sredstava tako da cijelu situaciju prati jedan komičan tempo.

Podgorica nerijetko prespava mnoge noći, međutim Budimpešta je grad koji ne spava, grad gdje se okupljalju sve generacije koje ne kriju svoj slobodarski duh već su došli ovdje u potragu za njim. Ima mnogo mjesta za druženje i rekreaciju, poput ostrva Margaret, mladi ne kriju svoju želju za upoznavanjem, pa tako često možete stupiti u komunikaciju sa nepoznatom osobom na ulici ili u metrou. Svjetla i ulična rasvjeta, koja je jedinstvena za svaki dio grada, vam daju osjećaj kao da ste u nekom filmu, pogotovo kada počne da pada snijeg.

Budimpešta je grad koji ima svoju dušu, gdje se starim tramvajem “2” sa Boraroš trga kotrljate tik uz Dunav sve do Košut Lajoš trga, gdje se nalazi zgrada mađarskog parlamenta, izgrađena u neogotičkom stilu, koja gleda na Budimski dvorac. Kada smo kod gradskog prevoza, Budimpešta ima nevjerovatno dobro uređen gradski prevoz, možete da stignete do bilo koje tačke grada u kratkom vremenskom intervalu. Mjesečne karte uopšte nisu skupe, čak su i više nego upola jeftinije u poređenju sa podgoričkim javnim prevozom, a možete da koristite sve vrste prevoza. To i čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da se najstariji kontinentalni metro u Evropi nalazi upravo u Budimpešti.

Nakon već nekog perioda provedenog u Mađarskoj shvatio sam koliko toga se promijeni u nekoliko mjeseci. Jako sam zadovoljan što sam imao priliku da naučim neke stvari i steknem nova iskustva, upravo iz tog razloga bih svima preporučio da se uvijek trude najviše što mogu i iskoriste šanse koje im život pruža.

Bonus video: