BLOG

Neistinite tvrdnje MIDT-a, Lazović donio odluku prije javne rasprave

Međutim na tome obećanome nastavku javne rasprave, dok smo čekali u holu Vlade, 5 minuta prije početka nam je saopšteno da mediji ne mogu prisustvovati. Na moje pitanje po čijem zahtjevu, rečeno mi je da je to po zahtjevu Vujice Lazovića. Događaj koji je bacio sjenku na citavu javnu raspravu a koja tim zahtjevom Lazovića nikad nije ni sprovedena
98 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2016. 18:49h

Kao tadašnji predstavnik IT Asocijacije Crne Gore, organizacije koja je pratila proces dodjele i upravljanja nacionalnim Domenom Crne Gore na uvid crnogorskoj javnosti dostavljam arhivu javne rasprave o Nacionalnom Domenu Crne Gore “.Me” održane 2007. godine a koja nesumnjivo pokazuje da su neistinite tvrdnje MIDT-a da je čitav proces upravljanja domenom bio transparentan.

Na javnoj raspravi koju je organizovao CIS, koju dostavljam javnosti na uvid, Savjet kojim je upravljao Vujica Lazović podnio je pravilnik u kome Savjet ima neograničenu moć u donošenju odluka o sudbini nacionalnog domena. Moje primjedbe na to kao predstavnika NVO, i drugih, su ostale bez direktnih odgovora.

Nakon nekoliko poziva predlagaču - Vladi, da se pojavi na javnoj diskusiji i odgovori na pitanja građana i organizacija, Vlada se oglasila samo jednom i to na samom kraju, kao sto možete vidjeti, pod imenom “Savjet” i sa potpisom Vujice Lazovića. Što ukazuje da je savjet na čelu sa Vujicom Lazovićem već bio oformljen mimo znanja javnosti i da je već navedene odluke donio i prije javne rasprave.

U tom jedinom saopštenju Vujica Lazović u ime Vlade isključuje predstavnike NVO i crnogorske internet zajednice iz Savjeta uz tanko obećanje da će razmisliti o toj mogućnosti i obećava nastavak javne diskusije na okruglom stolu koji će se organizovati.

Međutim na tome obećanome nastavku javne rasprave, dok smo čekali u holu Vlade, 5 minuta prije početka nam je saopšteno da mediji ne mogu prisustvovati. Na moje pitanje po čijem zahtjevu, rečeno mi je da je to po zahtjevu Vujice Lazovića. Događaj koji je bacio sjenku na citavu javnu raspravu a koja tim zahtjevom Lazovića nikad nije ni sprovedena.

Smatram da se iz svega ovoga jasno vidi netransparentnost procesa i da je Vujica Lazović u ime Vlade samo obavještavao javnost o svojim odlukama i dovodio nas sve pred svršen čin od samog početka, a da time je pokazano da su te odluke donošene iza zatvorenih vrata jer javnost nije bila upoznata niti je bila uključena u njihovom donošenju.

Tada je u septembru 2007. godine Lazović u svojoj aplikaciji Vlade organizaciji IANA u kojoj se kandidovao za administratora “.Me” domena kao razlog nedostatka podrške društva Vladi da bude administrator pravdao tvrdnjom da ne postoji dovoljno razvijena Internet Zajednica u Crnoj Gori. I umjesto konsenzusa postignutog sa nama na javnoj raspravi Lazović je dao pismo podrške Privredne Komore, koja uopste nije ni učestvovala na javnoj raspravi, tvrdeći da je odbor Komore najprikladnija organizacija da predstavlja opšti konsenzus crnogorske internet zajednice. To pismo podrške i njegov sadržaj, nije bio poznat javnosti do momenta objavljivanja izvještaja IANA.

Na ovakav način Lazović je ignorisao sve koji su se javili - zainteresovane građane, organizacije i sve važne prigovore na pravilnik od kojih se najviše isticalo upravo pitanje transparentnosti upravljanja Nacionalnim Domenom.

Lazović je takođe ignorisao vidno nezadovoljstvo internet zajednice vladinim pravilnikom karakterišući ga mišljenjem i nastavio bez ikakvog javnog nadzora da donosi odluke o budućnosti domena “.Me”.

U periodu od 2006 do 2007 godine, IT Asocijacija Crne Gore je sve svoje aktivnosti obavljala javno i sarađivala sa internet zajednicom u Crnoj Gori na mnogim projektima uključujući online Crnogorsku Enciklopediju, javna bežična mreža kao i Linux user grupu. Za nacionalni Domen Crne Gore nije bilo ništa drugačije i javnost može danas jednostavnom pretragom na CDM forumima, najvećoj crnogorskoj Internet Zajednici, sve pročitati šta se dešavalo u tome periodu.

Galerija

Bonus video: