NA DVA TOČKA

Biciklom na kafu: Podgorica stvarno postaje biciklistički grad

Trend ili ne, izgleda da će Podgorica stvarno postati biciklistički grad kako su to nagađali neki „stari biciklisti“ kad još nije bilo ni govora o tome. Kad su bicikla uglavnom vozila djeca oko zgrade i oni stariji, koji su u biciklima vidjeli najisplativiji vid transporta
234 pregleda 7 komentar(a)
Biciklizam, Foto: Luka Bošković
Biciklizam, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 21.04.2016. 17:35h

Sunčana proljećna subota, idealno vrijeme za potpuno rasterećenje biciklom. Nogu na pedalu i priroda postaje šarenija, ljudi veseliji, dan ljepši a vazduh svježiji.

Prolazak pored popularnih lokala podsjeti me da su i kafići vikendom puniji, ako je to uopšte moguće. Ipak, dobra stvar je što su mnogi od njih na kafu došli upravo ovim prevoznim sredstvom.

Učinje mi se na trenutak da je riječ o pravom modnom detalju, i to uglavnom za dame, kako to obično i biva sa modom. Uz bašte kafića su parkirana nova, pažljivo odabrana, stilizovana gradska bicikla sa korpicama, sjediljkama za dijete i cvijetnim dezenima. Iste takve, retro dvotočkaše srijećem i novim stazama na koje se svi još navikavamo ali ih i svi, osim zakletih pješaka, volimo.

Trend ili ne, izgleda da će Podgorica stvarno postati biciklistički grad kako su to nagađali neki „stari biciklisti“ kad još nije bilo ni govora o tome. Kad su bicikla uglavnom vozila djeca oko zgrade i oni stariji, koji su u biciklima vidjeli najisplativiji vid transporta.

No, nije biciklo samo za „do kafića“. Ture van grada, selima, planinama, uz more ili rijeku, su ono što vožnju čini uzbudljivom a vikend idealnim.

Mogla bi se za biciklo napraviti reklama poput onih, sve češćih, za ljekove:

„ŽELITE DA ŽIVITE BEZ STRESA I DEPRESIJE, DA IMATE UNUTRAŠNJI MIR, UŽIVATE U MALIM STVARIMA I RADUJETE SE ŽIVOTU? UMJESTO TABLETE BIRAJTE BICIKLO! NEISCRPAN IZVOR POMJERANJA SOPSTVENIH GRANICA!“

U ovakvu reklamu bih zaista i povjerovala.

I ne rizikujete mnogo ako povjerujete u to jer ono čega se možda odričete – proljećne šetnje pored mora ili na planini, ručak u restoranu ili odlazak sa jedne kafe na drugu, uvijek možete nadoknaditi. Nećete zažaliti, sigurna sam, jer uživanje ovog proljeća je u riskantnom spuštanju niz strmi put, pauzi za banana užinu, probanju kočnica, pucketanju guma po makadamu, traženju vode po selima oko grada, uljudnom „dobar dan“ baštovanima koji bicikliste pozdravljaju pogledom i traženju pravog puta za povratak kući.

Ne morate ni da budete naročiti avanturista da bi se oprobali u ovoj zabavi. Koristite ga kao prevozno sredstvo do pijace, udahnite duboko i vozite sa salatom zakačenom na ručkama. Biće to pravi osjećaj slobode, zdravog tijela i duha.

Potrebna vam je samo dobra volja, a ne novac i kondicija. Za vožnju sami birate društvo, tempo i rutu, a za one kojima treba dodatni podstrek, ideja ili saputnik, naći će ga na web i facebook stranicama koje promovišu biciklizam i biciklističke ture u Crnoj Gori, poput biciklo.me, pedalaj.me, riders.me i sličnim.

I ne zaboravite na bezbjednost – jer kaciga glavu čuva!

Ofinger.me

Bonus video: