BLOG

Obilježavanje Dana državnosti Republike Grčke u Crnoj Gori

Ne sumnjam da će u budućnosti odnosi između Grčke i Crne Gore nastaviti da se razvijaju na isti način kao i do sada, jer su izgrađeni na čvrstim temeljima prijateljstva i obostranog uvažavanja
163 pregleda 1 komentar(a)
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2016. 11:21h

Dan državnosti Republike Grčke obilježavamo 25. marta. Na taj dan, 1821. godine, započeo je rat Grka za nezavisnost, a kasnije 1830. godine, priznata je nezavisnost savremene grčke države.

Međutim, istorija Grčke seže mnogo dalje od tog datuma, 2.500 godina unazad, rađanjem demokratije u Grčkoj je obilježilo istinsko zlatno doba Zapadne civilizacije. Procvat političke, društvene i umjetničke inovacije u Grčkoj postalo je izvor mnogih od naših najdragocjenijih darova - filozofija Platona i Sokrata, drame Sofokla i Aristofana, herojska epska poezija Homera.

Najdragocjeniji doprinos antičke Grčke čovječanstvu su ideali demokratije i slobode. Snažno vjerujemo da prijateljstvo između naša dva naroda, Grčke i Crne Gore, proističe iz zajedničkih vrijednosti, ciljeva i obostranog poštovanja.

Grčka nije samo prošlost, već i sadašnjost i budućnost. Više od dva vijeka, Grčka postepeno konsoliduje svoje sadašnje granice, pridružuje se važnim međunarodnim organizacijama, kao što su Ujedinjene Nacije, NATO i Evropska unija, dok je istovremeno igrala i igra ključnu ulogu u jugoistočnoj Evropi i Istočnom Mediteranu.

Dozvolite mi da podsjetim na Solunsku agendu koja je otvorila put evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana. Koristim ovu priliku da čestitam Crnoj Gori na prijemu koji joj predstoji u NATO i na uspješnom razvoju pregovora sa EU. Grčka potpuno podržava Crnu Goru u tim naporima.

Naši bilateralni odnosi sa Crnom Gorom su izvanredni i nastavljaju da se harmonično razvijaju. Naravno, uvijek postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i mi radimo na tome! Ne sumnjam da će u budućnosti odnosi između Grčke i Crne Gore nastaviti da se razvijaju na isti način kao i do sada, jer su izgrađeni na čvrstim temeljima prijateljstva i obostranog uvažavanja.

Grčka je trenutno jedna od zemalja koja je najviše izložena masovnom prilivu migranata. Kao članica NATO-a, Grčka je takođe evropska isturena baza prema Bliskom Istoku koji se zagrijava. Oslabiti Grčku značilo bi oslabiti cijelu Evropu. Evropi je potrebna solidarnost. Suočavajući se sa krupnim promjenama našeg vremena, takođe joj je potrebno jedinstvo i stabilnost. Grčka će nastaviti da se bori protiv rata, siromaštva, nejednakosti i naša ambicija je a doprinesemo, našim skromnim snagama, stvaranju društva koje se temelji na vrijednostima demokratije i slobode.

Bonus video: