2BI

Kako da izvučete različite zaključke iz iste grupe podataka i to pokažete na jednostavan način

Kada smo sigurni šta podaci znače i koje zaključke treba da izvuče onaj kome ih prezentujemo, biće nam mnogo lakše da izaberemo koji dijagram ćemo koristiti i da li ćemo nešto istaknuti na tim dijagramima ili tabelama koje budemo koristili
0 komentar(a)
nauči excel, Foto: 2BI
nauči excel, Foto: 2BI
Ažurirano: 25.02.2016. 09:09h

Kao što smo već pisali prije nekoliko dana, kada želimo da komuniciramo podatke sa nekim, mi u stvari želimo da objasnimo koje je značenje tih podataka.

Kada smo sigurni šta podaci znače i koje zaključke treba da izvuče onaj kome ih prezentujemo, biće nam mnogo lakše da izaberemo koji dijagram ćemo koristiti i da li ćemo nešto istaknuti na tim dijagramima ili tabelama koje budemo koristili. Kao ilustaciju ovoga, u nastavku ćemo vam pokazati kako možete da izvučete različite zaključke iz iste grupe podataka. Ključno je da izaberemo na koju stvar želimo da se fokusira onaj ko gleda naš izvještaj, i onda tu stvar istaknemo da bi se lakše uočila.

U nastavku možete vidjeti tabelu u kojoj je dat pregled prihoda po gradovima za preduzeće u Crnoj Gori za 2015. godinu. Prihod je dat kao vrijednost u procentima:

1) Tabela ispod ističe da je I kvartal bio najuspješniji

2) Tabela ispod ističe da je Podgorica imala najmanju stopu rasta

3) Tabela ispod ističe u kojim kvartalima je bio pad u prihodima

4) Tabela ispod ističe ukupan prihod po gradovima

O tome kako da formatirate podatke da bi jasno istakli ono što drugi treba da zaključe, učimo vas na kursu Nauči Excel. Pored crtanja dijagrama, čitav jedan modul se bavi time kako da formatirate tabele i pripremite ih za štampu ili za prikazivanje u vašim izvještajima.

Koliko dobro ćete komunicirati podatke zavisi i kvalitet vašeg izvještavanja.

Ukoliko želite korisne kratke video tutorijale na našem jeziku, skraćenice sa tastature i mnoge druge stvari koje vam mogu pomoći da koristite Excel svaki dan, pratite našu novu Facebook stranicu Nauči Excel.

Bonus video: