LJEPOTA I ZVIJER

Ne dijeli se sve

Zdravlje je u holosu (cjelovitost).
485 pregleda 1 komentar(a)
Tableta
Tableta
Ažurirano: 03.02.2016. 18:42h

Prije par dana mi je pacijent postavio jednostavno pitanje koje me navelo na razmišljanje. Da li se tablete smiju lomiti?

Tablete se često dijele, a to ponekad preporučuju i ljekari radi boljeg doziranja i finansiske uštede. Kupovinom lijeka veće jačine i njegovo dijeljenje omogućavaju uštedu od 20% prema istraživanju sprovedenom u Srbiji. ( Lomljenje tableta kao strategija uštede u zdravstvu, TM Med Glasnik, 2007.)

Ali sa stručnog farmaceutskog stajališta dijeljenje tablete nije preporučljivo i povezano je sa rizicima i teškoćama. Neke tablete se vrlo teško lome, neke se ne smiju lomiti uopšte jer im se uništava dejstvo a druge čak mogu dovesti do štetnog efekta.

Tablete se smiju lomiti samo onda kada to piše u upustvu za pacijenta. Tada u upustvu piše da se pomoću podione linije tableta može prelomiti na dva jednaka dijela. Ako lomite tabletu najbolje je da koristite sjekač za tablete koji možete kupiti u apoteci. Istraživanja su pokazala da uzeta doza lijeka dosta varira kada pacijenti dijele tabletu, od propisane doze. (Tablet splitting: is it worthwhile? Analysis of drug content and weight uniformity for half tablets of 16 commonly used medications in the outpatient setting, J Manag Care Spec Pharm. 2015.)

Podiona linija tablete ne znači da ona smije da se dijeli. Ona može biti znak raspoznavanja proizvođača, ukras na tableti ili proizvođač ima takve mašine za proizvodnju.

Tablete bez podione linije se po pravilu ne smiju lomiti. Vrlo često imaju omotač (film tablete, dražeje) koji štiti aktivnu supstancu od uticaja želudačne kisjeline. Lomljenjem takve tablete aktivna supstanca se oslobađa u želucu, gdje se može raspasti i postati neaktivna ili čak oštetiti sluznicu želuca.

Tablete sa specijalnom ovojnicom koja štiti lijek od spoljnih uticaja, vazduha, svijetla ili vlage, ili prikriva neugodan ukus, takođe se nesmiju lomiti. U pojedinim slučajevima omotač tablete služi za postepeno oslobađanje lijeka, pa lomljenjem takve tablete dolazi do pogrešnog doziranja.

Zaključiti ćemo da nepravilno uzimanje slomljenih tableta može dovesti do zdravstvenog rizika a samim tim povećati troškove liječenja, na račun kratkoročne uštede.

Bonus video: