LJEPOTA I ZVIJER

Tihi ubica

"Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti." (Artur Šopenhauer, 1788- 1860 godine)
183 pregleda 0 komentar(a)
Philippe de Champaigne, Život, smrt i vrijeme, 1671.
Philippe de Champaigne, Život, smrt i vrijeme, 1671.
Ažurirano: 27.01.2016. 19:04h

Hipertenizija kao stanje povećanog krvnog pritiska predstavlja bolest savremenog društva koje u ponoru prljavštine i nezdravi crpi poslednje znake života. Stres, slabo kretanje, promocija stila života koji obiluje alkoholom, brzom hranom( bogatom solima) i pušenjem štete cjelokupnom krvnom sistemu i uvode modernog čovjeka u podmuklo stanje koje postepeno oštećuje cijelokupan organizam.

Dijagnoza se uspostavlja jednostavno. Ako mjerenje krvnog pritiska tokom više navrata pokaže vrijednost 140/90 (mmHg) ili više, dijagnoza je uspostavljena. Od ovoga momenta potrebno je držati pritiska ispod 140/90 (mmHg). To se postiže pravilnom, pravovremenom i redovnom terapijom. Ako ste u srednjim godinama i imate dijagnozu hipertenzije, smanjenjem pritiska samo za dva milimetra živinog stuba, smanjujete vjerovatnoću od infarkta srca za 7% a od moždanog udara čak 10%.( Compliance in hypertension: facts and concepts. Hypertension, 1985.)

Krvni pritisak u visini od 135/80 (mmHg) jeste pred hipertenzivno stanje koje je potrebno tretirati bez ljekova, promocijom zdravog načina života. Za početak bijeli luk. Niz studija sprovedenih u posljednje vrijeme dokazuje ono što su naše babe i đedovi odavno znali, da bijeli luk značajno smanjuje krvni pritisak bez štetnih efekata (osim „ubitačnog“ zadaha). (Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Phytomedicine, 2015.)

Dobitna kombinacija 0-3-5-140-5-3-0, označena kao šifra zdravlja je najjednostavniji model zdravog načina života. Ona označava faktore koji povećavaju rizik za obolijevanje i umiranje od bolesti srca i krvnih sudova. Idealne vrijednosti ovih faktora su:

0 cigareta tokom dana. Kod pušača, prestanak pušenja smanjuje rizik za 50 do 70%.(Cardiovascular mortality associated with 5 leading risk factors: national and state preventable fractions estimated from survey data, Ann Intern Med., 2015.)

3 kilometara lagane šetnje, u prirodi, tokom dana.

5 obroka bogatih voćem i povrćem sa što manje soli.

140 (mmHg) se odnosi na krvni pritisak koji bi trebao da bude ispod te gornje granice. Smanjenje za 2mm živinog stuba je navedeno u prethodnom dijelu ovoga teksta, a smanjenje za 5- 6mm može smanjiti ukupan rizik za preko 40%. (Effect of medication dosing on adherence in chronic diseases, Am J Manag Care., 2009)

5 (mmola/l) je gornja granica za ukupan holesterol. Sniženjem ukupnog holesterola za 10% vodi smanjenju rizika za 20 do 30%.

3 (mmola/l) gornja granica za loš holesterol.

0 život bez gojaznosti i šećerne bolesti. Ako smanjite težinu za 10% smanjićete rizik za 30%. (Obesity and cardiovascular disease, Minerva Pediatr., 2015.)

U Crnoj Gori polovina ljudi mlađih od 75 godina umre od posledica kardiovaskularnih bolesti. Da bi se ta brojka smanjila mora se podići nivo svijesti o povišenom krvnom pritisku i o važnosti terapije u borbi protiv ovog „tihog ubice“.

Bonus video: