DOMODRZNICA

Things to do za 3+

Moja trogodišnjakinja je poželjela da nauči da se oblači sama, da pjeva jednu čitavu pjesmu, da nauči da crta dječaka i djevojčicu, da sređuje kuhinju, dok je šestogodišnjakinja poželjela da nauči da pere sudove sama, da se okupa sama, da slaže odjeću, da nauči da piše slova i brojeve na „pravu stranu“, da nauči dvadeset novih riječi na engleskom...
1 komentar(a)
to do liste, Foto: Womenlines.com
to do liste, Foto: Womenlines.com
Ažurirano: 19.01.2016. 12:51h

Ukoliko želite da imate radosno dijete koje uživa u učenju, počnite od treće godine da mu pravite „to do liste“. Ima odličnih free printable varijanti koje možete zajedno dekorisati ili potpuno samo dizajnirati nove. Bićete oduševljeni kad čujete vašeg trogodišnjaka šta sve želi da nauči sam. A onda ćete biti jako ponosni kad zajedno čekirate odrađeni zadatak! Još veća vas radost čeka kad godine budu odmicale i trogodišnjak jednog dana postane đak prvak i lista bude sve veća. Na netu postoji mnogo informacija o tome šta djeca mogu u kojem razvojnom periodu, preporučujem Razvojnu mapu koju je uradio uvaženi psiholog i profesor univerziteta Ivan Ivić. Dostupna je u knižarama i online. Sa djecom preformulišite zahtjeve, dopunite nekim radnjama koje smatrate izazovnim i postavite rok.

Pa recimo, moja trogodišnjakinja je poželjela da nauči da se oblači sama, da pjeva jednu čitavu pjesmu, da nauči da crta dječaka i djevojčicu, da sređuje kuhinju, dok je šestogodišnjakinja poželjela da nauči da pere sudove sama, da se okupa sama, da slaže odjeću, da nauči da piše slova i brojeve na „pravu stranu“, da nauči dvadeset novih riječi na engleskom, da nauči da plete i mnogo toga. Rok nam je bio zimski raspust i najveći broj postavljenih zadataka smo ispunili.

Prije svega tako ćete zadovoljiti razvojne potrebe svog djeteta, jer ono već od druge godine ima potrebu za autonomijom u obavljanu aktivnosti. Tako ćete na vrijeme graditi samopouzdanje (svaki uspješno pređen razvojni nivo je direktno povezan sa zadovoljstvom sobom)i stvoriti pozitivan odnos prema učenju, odgovornostima i obavezama.

Dakle, ono što je potrebno je imati uvid u razvojne potrebe djeteta, motiv radoznalosti ste u startu osigurali jer je biološki, tako da imate i motivaciju djeteta kao bitan faktor, odaberite/napravite formu za „to do list“ i uživajte u procesu traganja za savladavanjem novih vještina i proslavite svaki pozitivan ishod na vaš način.

Radujte se!

domodrznica.wordpress.com

Bonus video: