BLOG

Odron mozgova

Sve te ordinacije, laboratorije, operacione sale će se napuniti nadriljekarima, svakojakim lauferima, tj. onima koji će ugledati svoju šansu da ugrabe dobro plaćena mjesta na blef, na trehu i ti ćeš morati da učiš da razabereš između pravog stručnjaka specijaliste i onoga ko se samo tako predstavlja
89 pregleda 2 komentar(a)
Kompjuter, ekspert, Foto: Shutterstock
Kompjuter, ekspert, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2016. 09:29h

Hodam po bolnicama i klinikama sa djetetom i razmišljam o odlivu mozgova, tj. odlasku stručnjaka.

Razmišljam o toj društvenoj pojavi i o tome kako je mi zamišljamo kada o njoj pričamo.

Mi zamišljamo kako će bolnice opustjeti, kako će školovani stručnjaci, hirurzi, specijalisti, ljekari otići i kako će njihove ordinacije, laboratorije, operacione sale ostati prazne dok će čekaonice biti pune pacijenata.

Neće.

U tome i jeste problem.

Sve te ordinacije, laboratorije, operacione sale će se napuniti nadriljekarima, svakojakim lauferima, tj. onima koji će ugledati svoju šansu da ugrabe dobro plaćena mjesta na blef, na trehu i ti ćeš morati da učiš da razabereš između pravog stručnjaka specijaliste i onoga ko se samo tako predstavlja.

A to ti je k'o minsko polje, moj ti.

Da se barem javno zna i prizna da kod nas nema stručnjaka, da nema ljekara, da su svi otišli negdje gdje je bolja plata pa bi i ti tamo zapuc'o (Npr.: prije nije bilo nekih fakulteta, pa ako hoćeš to nešto da studiraš - ideš u Zagreb, Beograd…), ali jok! Neće ovi da pokriju te troškove. K'o vele: šta fali našim stručnjacima? Ti nisi lud da kažeš nešto javno da se ovi ne uvrijede jer valja ti im pod nož, gluhobilo.

Spriječe te tako raznim nekim zakonima i smicalicama da odeš za stručnjacima koji su otišli tamoneđe tako da si ti osuđen na ove koji su tu, pa šta ti dragi Bog da.

I nije to samo u medicini tako, već u svemu. U svemu je to tako. U - sve-mu!

Šta ćeš više i kud’ ćeš dalje kada predsjednik saveza samostalnih sindikata BiH ne zna napamet kolika je visina (tj. nizina) najniže plate u Federaciji BiH.

Postavi se pitanje: pa šta taj zna i čime se on uopšte bavi - ono - zaoprave?

(niksicblog.wordpress.com)

Bonus video: