LJEPOTA I ZVIJER

Lijekovi ne djeluju ako ih ne uzimate

“Lako je prpoisivati lijekove, ali je teško razumjeti se s ljudima.”( Franc Kafka, “Seoski doktor” 1919.)
166 pregleda 7 komentar(a)
Francisko Goja, Autoportret sa doktorom Arietom
Francisko Goja, Autoportret sa doktorom Arietom
Ažurirano: 16.12.2015. 18:55h

Posvećenost terapiji predstavlja uzimanje propisane terapije na način koji ste dogovorili sa ljekarom ili farmaceutom, u cilju postizanja izlječenja. To bi značilo da lijekove pijete tačno na vrijeme i da se pridžavate propisane dijete, ukoliko je to neophodno. Upotreba lijeka u dogovorenom vremenu vam omogućava da lijek djeluje na pravi način sa najmanje rizika za neželjena dejstva.

Uzimanje određenih lijekova zahtjeva promjenu načina ishrane koji se mora poštovati. Ukoliko ne poštujete savjete u vezi sa ishranom, lijek neće djelovati na pravi način. Pojedine namirnice(grejpfrut, kafa, kantarion, efedra, itd.) mogu značajno uticati na dejstvo lijekova samim tim i na vaše izliječenje, pa sa ovim namirnicama tokom primjene lijekova treba biti na oprezu. Treba da nađete način da uzimate lijekove na vrijeme kako bi terapija bila što duže uspješna. Posle svakog dana terapije procijenite koliko ste redovno i tačno pili lijekove, pri procjeni budite strogi prema sebi. Ukoliko vam se čini da vam ne uspijeva i da vam je potrebna podrška - ona je dostupna, ali je potrebno da je zatražite.

Ovo su neki savjeti koji vam mogu pomoći:

  • Prilikom razgovora sa zdravstvenim radnikom objasnite mu vaše dnevne obaveze i zatražite da vrijeme uzimanja lijekova prilagodi vašim mogućnostima.
  • Koristite alarm koji će u određeno vrijeme zvoniti i opominjati vas da uzmete dozu.
  • Ukoliko ste na dužoj terapiji povežite uzimanje lijeka sa nekom radnjom koju radite svakodnevno (npr. pijete lijek prije pranja zuba, prije početka dnevnika itd.).

Takođe danas postoji veliki broj mobilnih aplikacija (Medisafe, PatientPartner, Dosecast, My Pillbox itd.) koji će vam olakšati redovnost i poboljšati posvećenost terapiji.*

Istraživanje koje sam lično sproveo, u sklopu mog magistarskog rada, ukazalo je da kad neko drugi vodi brigu o vašoj terapiji, ostvaruju se značajno bolji rezultati terapije, pa samim time I brže izliječenje. Ovo je veoma izraženo kod starijih pacijenata što nam ukazuje na značaj socijalonog faktora, odnosno osjećanje pripadnosti I voljenosti na motivisanost pacijenta za sopstvenu terapiju.( Procjena adherence kod pacijenata sa hipertenzijom, Miloš Z. Krivokapić, Beograd 2015.)

Skoro svako će bar jednom zaboraviti ili zakasniti da popije lijek na vrijeme međutim postoji velika razlika između povremenog neuzimanja lijeka i čestog zaboravljanja. Ukoliko ste zaboravili da uzmete dozu lijeka na vrijeme, uzmite je što je prije moguće, a zatim nastavite da uzimate lijek po uobičajenom rasporedu. Nikada ne uzimajte duplu dozu lijeka da biste nadomestili propuštenu dozu.

Bonus video: