DOMODRZNICA

Crveno i procesuirano meso uzrokuju rak – evo odgovora

Pošto nisam naišla na odgovore na dileme koje izaziva inforacija Svjetske zdravstvene organizacije, otišla sam na nekoliko stranih, respekatibilnih sajtova da nađem rješenje
207 pregleda 12 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock.com
meso, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.10.2015. 12:56h

Nekako tiho je kod nas prošla informacija Svjetske zdravstvene organizacije kako crveno i procesuirano/prerađeno meso mogu biti uzročnici kancera. Informacija je objavljena ovako: ” Grupa od 22 naučnika iz 10 zemalja dala je sud na osnovu procjene 800 studija o vezi između konzumiranja mesa i suhomesnatih namirnica i raka. Na osnovu njihove procjene, suhomesnati proizvodi označeni su kao “kancerogeni za ljude”, a crveno meso kao “vjerovatno kancerogeno”. Ljekari upozoravaju da ishrana koja se zasniva na velikim količinama crvenog mesa može da bude uzrok bolesti.

Nema sajta na internetu niti televizije na svijetu koja se ovom temom ne bavi već dva dana. A Crna Gora? Po mojem hitrom nadgledanju medija ovu informaciju prenijeli su veći domaći portali, par dnevnih listova i to je to. Nisam vidjela da su televizije, a tek informativne emisije posvetile pažnju ovoj, ne bih rekla nebitnoj informaciji. Jer- ako ko voli meso to su onda stanovnici ove male zemlje. Volimo ga u svim oblicima i kombinacijama: od žara, sača, do dima u komadu polutke, volimo i lešo i dostantano meso. Volimo sendviče, viršlice i viršle. Pravimo sva moguća peciva sa procesuiranim mesom. Volimo dijete koje su bazirane na proteinima- znači mesu. Zorimo se da nema bolje pršute od Njeguške niti boljeg pečenja od crnogorskog mesa ispod sača. I da, i naši stanovnici obolijevaju od kancera (evo vladin dokument o tome OVDJE).

Pošto nisam naišla na odgovore na dileme koje izaziva informacija Svjetske zdravstvene organizacije, otišla sam na nekoliko stranih, respektabilnih sajtova da nađem rješenje. Za sve mesoljubce, evo nekoliko odgovora na pitanja koja možda sebi postavljate ovih dana.

Da li treba odustati od crvenog i prerađenog mesa?

Ako jedete hranu koja je vrlo bogata mesnim proizvodima i mesnim prerađevinama, možda je vrijeme da to smanjite. To ne znači da je slanina trajno zabranjena, kaže za poznati američki radio javni servis (NPR) dr Steven Clinton, profesor onkologije na državnom univerzitetu u Ohaju. Clinton je inače i član Savjetodavnog odbora za prehrambene smjernice, koji savjetuje američku vladu o prehrani politike.

Pa, onda, koliko treba jesti crveno i prerađeno meso?

Prema Dariush Mozzafarian, dekanu Škole o nauci o ishrani na univerzitetu Tufts, nema dovoljno dokaza da bi se dobio određeni iznos koji je u redu konzumirati. Mozzaffarian kaže da su njegove opšte preporuke “ne više od jedan do dva obroka mjesečno što se tiče mesnih prerađevine, a ne više od jedne do dvije porcije nedjeljno neprerađenog mesa.”

Da li je crveno i prerađeno meso jednako rizično kao pušenje?

Na svakih 50gr prerađenog mesa koje osoba konzumira dnevno rizik od raka debelog crijeva povećava se oko 18 posto više od onoga što bi bilo da osoba jede neprerađeno meso. Prema dr Clintonu, rizik od raka debelog crijeva je nizak, naročito u poređenju sa rizikom koje izaziva pušenje cigareta.

Drugi portal koji se bavi kvalitetom hrane koju konzumiramo navodi i kako smanjena konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina ima dvije prednosti: smanjuje rizik za određene oblike raka, ali i smanjuje uticaj na klimatske promjene.

Dakle, hoće li hamburger s vremena na vrijeme ili viršla tu i tamo povećati rizik od raka? Stručnjaci sumnjaju. Ali , sudeći po ovim odgovorima jako se sugeriše kako bi idealno bilo jesti manje mesa, jesti više povrća i ostaviti mesne prerađevine za specijalne prilike.

Domodrznica

Bonus video: