BLOG

Hrvatska verzija Povratka u budućnost

Hrvatski povratak u budućnost izgleda malo tragičnije. Ona je u 2015. godini pronašla stvari koje je mislila da je ostavila u 1991. godini. Ili makar 1995. Ili možda ipak u 2007
64 pregleda 2 komentar(a)
Dvojezična tabla, Vukovar, Foto: BETAPHOTO/HINA
Dvojezična tabla, Vukovar, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 23.10.2015. 08:18h

Lijepo se svijet jučer zabavio s Povratkom u budućnost. S evociranjem uspomena na vrijeme kad je filmski junak Marty McFly vremenskim strojem odletio u 2015. godinu i tamo zatekao sve one futurističke stvarčice koje još ni danas nisu izumljene.

Hrvatski povratak u budućnost izgleda malo tragičnije. Ona je u 2015. godini pronašla stvari koje je mislila da je ostavila u 1991. godini. Ili makar 1995. Ili možda ipak u 2007.

Evo, samo za početak, Gordan Maras u današnjem intervjuu hvali svog ministra Antu Kotromanovića koji je učio od Ante Gotovine, dok je HDZ-ov Damir Krstičević "JNA kadar". Znači, opet smo u 91.

Onda, Milan Bandić upravo je dodijelio genaralu Gotovini status Počasnog građanina Grada Zagreba. Dvadeset godina nakon oslobodilačke akcije Oluja.

Ali to je tek za zagrijavanje.

Napunjeni akumulatori

Puno je važnije da se Hrvatska ovoga tjedna suočila s još jednim Glavaševim crnokošuljašima. Čovjek koji je 1991. godine u Osijeku osnovao svoju privatnu bojnu i zbog ratnih zločina završio na sudu, sada je osnovao stranačku vojsku mladića u crnim odorama, borbenim prslucima, vojnim čizmama. I onda ih postrojio s hrvatskim zastavama ispred Hrvatskog sabora. Tek toliko da vremenski stroj namjesti na 1933. godinu.

Zatim, tu je Kolinda Grabar Kitarović koja je umislila da je ovo 1993. godina, a ona da je Franjo Tuđman. Pa je na Pantovčaku postrojila Tuđmanovu gardu "živih mrtvaca" iz devedesetih - Matu Granića, Nikicu Valentića, Andriju Hebranga, Vladimira Šeksa, pa i Matu Radeljića - a ona smetnula s uma da u parlamentarnom sustavu predsjednik države ne saziva Vladu, ne poziva premijera na odgovornost, ne kontrolira vojsku, ne ulijeće na sjednice parlamenta, ne kroji samostalno vanjsku politiku, ne šalje vojsku na granicu... Kolinda je na čelo države stigla sa zakašnjenjem od dobrih dvadeset godina.

Karamarkove jame

Time dolazimo i do Tomislava Karamarka. Bivšeg ministra koji je svoj mandat u Vladi završio u 1945. godini, kopajući po komunističkim grobnicama, a karijeru šefa HDZ-a započeo obnavljanjem kulta Franje Tuđmana iz 1991. godine.

Krenuo je otvarati simbolične "Kevine jame", loviti udbaše i jugoslavene, huškati protiv jugofila i komunjara, pozivati na neki drugi Domovinski rat, boriti se protiv "svih totalitarizama" prijetnjom da će totalitaristički zabraniti javnu, medijsku i bilo kakvu kritiku Domovinsko rata, branitelja i Franje Tuđmana.

U tome ne samo da je tražio pomoć Tuđmanovih propagandista, nego je čak na čelno mjesto jedne od svojih lista stavio Tuđmanova sina, a u zadnji je čas odustao od Tuđmanova generala. Ali zato je na izborne liste tog svog "obnovljenog HDZ-a" naredao čak devet bivših Sanaderovih ministara. U svom putovanju u devedesete Karamarko je stigao načas svratiti u 2009. Valjda kako bi natočio gorivo. A u vremeplovu ga strpljivo čekaju vukovarski stožeraši i braniteljski šatoraši.

Vojna parada

Ne zaboravimo pritom ni Zorana Milanovića. On se počeo naveliko zaklinjati u Franju Tuđmana, veličati njegovu ulogu u Domovinskom ratu, slika se s generalom Gotovinom, planira koaliciju s Glavaševim crnokošuljašima...

A ovoga ljeta prigodno nas je vratio u 1995. godinu organizirajući vojnu paradu u Zagrebu. Doduše, bez bijele maršalske uniforme, ali zato su tu bili još stari MiG-ovi i nefunkcionalne haubice koje su podsjećale na isto tako nefunkcionalne rakete.

I tako, bez obzira koliko brzo bježali u budućnost, uvijek zatvaramo krug povratkom na skandiranje "Za dom spremni", na svastiku na svakom uglu ili nogometnom travnjaku, kao i na zahtjev da se ustaški pozdrav uvrsti kao službeni pozdrav u Oružane snage. Za bolji osjećaj 1945. godine. To bi trebala biti hrvatska verzija Povratka u budućnost.

I kad bi netko iz prošlosti slučajno namjestio sat na ovu našu 2015. godinu, pomislio bi da se nikamo nije ni maknuo: opet bi zatekao izbjeglice i branitelje i generale i ratnike i crnokošuljaše i Tuđmana i Tita i Sanadera i Šeksa i Glavaša i Gotovinu i ustaše i partizane...

I HDZ koji opet planira povratak na vlast.

(24sata.hr)

Bonus video: