DOMODRZNICA

Narandžasto, volim te narandžasto

Pišem dva recepta, oba su na bazi bundeve- kraljevske predstavnice jeseni
102 pregleda 0 komentar(a)
pita s bundevama, Foto: Domodrznica.wordpress.com
pita s bundevama, Foto: Domodrznica.wordpress.com
Ažurirano: 21.10.2015. 09:05h

Počela sam da palim grijanje. Iako sam se nadala da će idealna temperatura od vikenda potrajati (24 stepena na 18-i oktobar !), naravno da je prvo počela da pada kiša, a evo ga sad i sjever čisto da podsjeti što nas sve čeka i ove zime.

Rano se budim, još je mrak napolju i hladno mi je. Te hladnoće nikako da se otresem cijelog dana, obično moram da se natovarim robom da bih se ugrijala. I zato, kad mi je hladno, obožavam da kuvam jela koja će me zagrijati i okrijepiti.

Pišem dva recepta, oba su na bazi bundeve- kraljevske predstavnice jeseni. Pa krenimo redom:

Pita za kolege i dušu

Jednog kišnog ponedjeljka ovu pitu donijela je Milica na posao. Posao je stao,a raspoloženje se popravilo:)

Evo njenog recepta:

500 gr debelih kora za pitu (izbjegavam da koristim kore velikih pekara jer se cijepaju i teško žvaću rađe kupujem kore malih proizvođača sa oznakom „domaće“. Moj pravilo je – što gore pakovanje, to bolje kore)

1kg bundeve/tikve odnosno jedna manja tikva

Šećer

Cimet

Prezla

Ulje

Oštar nož

Istrenirane ruke

Oguliti tikvu, ukloniti sjemenke i izrendati je. Ukoliko vam djeluje previše vlažno, tikvu možete ostaviti petnaestak minuta da odstoji, a onda je rukama iscijediti. Nakon toga grupisati kore (po tri) i malo ih poprskati uljem. Slagati tri kore jednu na drugu i na cijeloj povrsini posljednje kore posuti rendanu tikvu. Šećer možete zahvatiti supenom kašikom i posuti onoliko koliko volite. Ja volim tri kašike. Pospite i jednom kašikom prezle koja će upiti višak tečnosti i cimetom. Srolajte pitu, složite u pleh i poprskajte uljem. Vodite računa da vam uvijek ostane jedna neiskorišćena kora kojom ćete prvih 15 minuta prekriti pitu. Nakon toga je maknite. Pecite otprilike na 220C dok vam se ne dopadne boja. Nakon pečenja je izvadite iz rerne I pustite oko 15-20 minuta da se hladi. Isjeći je na komade, posuti šećerom u prahu! Obradovati drage ljude ili kolege na pauzi!

Fenomenlna čorba

Za ovaj recept ću vam ostaviti link ovdje, budući da čorbu pravim po receptu sa coolinarike. U originalnom receptu idu pečerku, koje ja nekad zamjenim prepečenom pančetom. Sigurna sam da će vam se svidjeti.

Uživajte!

Domodrznica

Bonus video: