BLOG

Racionalnih argumenata protiv NATO jednostavno nema

Kada Rusija, danas, pokazuje želju za strateškom vojnom dominacijom, kada Kina svake godine ulaže ogromna sredstva za razvoj vojnih potencijala, protivnici NATO u našoj zemlji bi htjeli da budemo neutralni
50 pregleda 117 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2015. 08:45h

Od svog osnivanja do danas Pozitivna Crna Gora snažno podržava NATO integracije Crne Gore.

Između ostalog, integracija u Alijansu je sastavni dio programa Pozitivne Crne Gore.

Stoga je zaista teško nešto novo reći u prilog NATO integracija. Jednostavno, gotovo svi argumenti su iscrpljeni i svakom razumljivi.

Zato ću pokušati metaforički da pojasnim određene aspekte NATO integracija oko kojih nije potrošeno previše riječi.

Moje ključno pitanje ovdje jeste, ne zašto bi neko bio ZA NATO, nego zašto bi neko bio PROTIV? Nakon intenzivne kampanje koju svi prijatelji NATO u Crnoj Gori vode posljednjih mjeseci, nigdje nijesam imala priliku da konzistentno pročitam argumetne protiv NATO. Ako isključimo mitološko, istorijsko i metonimijsko vezivanje za različite “istorijske bliskosti i povezanosti”, racionalnih argumenata PROTIV NATO jednostavno nema. Isto tako, sasvim je jasno da je stav o neutralnosti koji slušamo ovih dana zapravo artikulacija stava PROTIV NATO.

Da se razumijemo, biti PROTIV učlanjenja u NATO je potpuno legitiman stav, ali je poštenije taj stav iskazati otvoreno.

Zašto se kriti zaogrnut navodnim pacifizmom ili apsolutnim nesvrstavanjem, jer u aktuelnim političkim, ali i geopolitičkim dešavanjima, takav navodni neutralni stav jeste izrazito svrstavanje i to na onu stranu koja je PROTIV NATO integracija.

Ako one koji se zalažu za takvu “neutralnost” pitate kako misle da jedna mala zemlja okružena NATO zemljama i EU zemljama može biti neutralna, oni, naravno nemaju realan i iskren odgovor.

Odsustvo racionalnog i logički održivog odgovora na pomenuto pitanje zapravo objašnjava njihovu pozicioniranost ne ka stavu NEUTRALNOSTI, već ka izrazito stavu PROTIV NATO.

Kada Rusija, danas, pokazuje želju za strateškom vojnom dominacijom, kada Kina svake godine ulaže ogromna sredstva za razvoj vojnih potencijala, protivnici NATO u našoj zemlji bi htjeli da budemo neutralni.

Valjda ne misle da naše oružane snage sa svim svojim potencijalom mogu da pariraju SAD –u, Rusiji i Kini.

Njihova teza može biti da za nas ni sada, a ni u budućnosti, nema opasnosti od terorizma, cyber kriminala i svih ostalih pošasti koje danas prijete.

Svako ko želi, može da razumije da protivnici NATO integracija nemaju niti jedan razuman argument zašto su PROTIV?!

Dakle, insistiram da budemo svi iskreni i odgovorni prema sebi i građanima Crne Gore. Nije dobro u ovakvim okolnostima kriti se iza teze o neutralnosti, a još manje reći: neka narod odluči na refrendumu.

Ovo su fraze iza kojih se kriju protivnici NATO, i to je jasno. Kad bi bili otvoreno protiv NATO, zaslužili bi više poštovanja. Samo što bi tada morali da ponude smislen odgovor zašto su PROTIV.

Ključno je da svako ukrivanje pod firmom neutralnosti znači biti PROTIV NATO, i to mora biti svima jasno. U svijetu koji je podijeljen i kome je terorizam ozbiljana prijetnja, jasno je da je neutralnost apsolutno neprihvatljiva.

Kao logičan slijed nameće se pitanje: ako ne NATO, sa kim onda? Samo neka nam protivnici NATO kažu KO je naš partner i sa kim pravimo saveze.

Ako je odgovor ni sa kim, onda bi to podrazumijevalo da je Crna Gora respektabilna vojna sila, što se kosi sa elementarnom logikom.

Aksiom je teorema koja se ne dokazuje, a ne dokazuje se upravo zato što je toliko jasna, očigledan i nedvosmislena. Svima je jasno da mi živimo u Crnoj Gori, na Balkanu, a koliko sjutra i u EU.

Bonus video: