DOMODRZNICA

Slatki užitak davljenika

174 pregleda 0 komentar(a)
affogato, Foto: Domodrznica.wordpress.com
affogato, Foto: Domodrznica.wordpress.com
Ažurirano: 30.09.2015. 08:08h

Pored dosta navika, recepata i ukusa koje sam donijela iz Italije, recept za affogato dezert mi je jedan od omiljenih. Dezert se pravi za 10 sekundi , a rijetko ko ostane ravnodušan. Affogato znači utopljenik ili davljenik i odnosi se na lijepu, veliku kuglu sladoleda od vanile prelivene kratkim espresom. Upravo kombinacija isključivo sladoleda od vanile i kafe čini da je ovaj dezert u mojih prvih pet omiljenih recepata.

Varijacija na ovaj recept ima bezbroj- jedna od lakših je ona Jamie Olivera po kojoj u čašu prvo stavite ostatke od torte ili patišpanja, onda postavite kuglu od sladoleda i to prelijete kafom i amaretti kolačićima (recept imate ovdje)

Ovaj moj je najjednostavniji: kugla sladoleda sa espresom. U kafu dodajem i malo šećera jer mi je drugačije ukus pregorak. Ako nemate espresso pri ruci napravite nes kafu. Tačno, neće biti original ali će biti vrlo dostojna kopija slavnog dezerta.

Najviše volim da jedem affogato zimi, sladoled i jaki miris kafe me podsjećaju na ljeto, kad je sve kremasto i slatko. Evo vam prilike da ove zime i vi uneste malo ljeta u kuću.

domodrznica.wordpress.com

Bonus video: