BLOG

Historia magistra vitae est

Juče, kada sam video navalu bespomoćnih izbeglica kako pretrčavaju panonsku poljanu i ja sam po prvi put pomislio na varvarizaciju Evrope
483 pregleda 2 komentar(a)
Mađarska migranti snimateljka, Foto: Screenshot (YouTube)
Mađarska migranti snimateljka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.09.2015. 10:05h

Rimsko carstvo stajalo je na solidnim osnovama vekovima i izgledalo je kao da nikada neće pasti. Ali palo je. Tom je padu prethodio proces koji će u istoriji ostati zabeležen kao varvarizacija.

Naime, u cilju proširenja i samozaštite Carstvo je u svoje okrilje primilo nedovoljno civilizovana plemena koja nisu razumela rimske moralne vrednosti, pravo i red u društvu. Taj je proces trajao sve dok varvara u granicama carstva nije našlo previše da bi tako velika i stara država to mogla da opstane.

Istorija je učiteljica života, govorio je Ciceron. Evropa, koja u mnogome podseća na Rimsko carstvo najednom izgleda sklona padu. U teritoriju Unije ulaze hiljade ratnih izbeglica dnevno. Mnogi u tome vide varvarizaciju i naslućuju kraj Evrope kakva jeste. Tvrde da je sada ključni momenat u kome tom procesu dekadencije treba stati na put.

Juče, kada sam video navalu bespomoćnih izbeglica kako pretrčavaju panonsku poljanu i ja sam po prvi put pomislio na varvarizaciju Evrope. Ali ono što me u toj sceni zastrašilo nije bila arapska nejač, već plavokosa snimateljka koja je šutirala decu. Od Sirijaca niko ne očekuje da postanu Evropljani preko noći, moraće da se potrude da bi postali punopravni građani.

Ako i ima ponovne varvarizacije Evrope, a nadam se da nema, taj je proces počeo u već kada je Evropska unija primilla društva koja za to nisu bila spremna jer nisu prošla proces desovjetizacije i denacifikacije. Ako neko ovde liči na varvare, to su Mađari koji se, pritom, veoma slabo trude da nam dokažu protivno. Nadam da će mađarska javnost dići glas protiv politike svojih vlasti i pokazati mi da nisam u pravu.

P.S. Ima na Facebooku stranica Wall of Shame of Petra Laszlo. To je poligon mržnje onih koje je ova žena zgrozila. Sa svih strana stižu uvredljivi komentari. Poziva se na linč. A jedan momak, Egipćanin, napisa komentar koji je meni najbliži srcu. Kaže: "This is sad!" I jeste. Jako je tužno.

(blog.b92.net)

Bonus video: