BLOG

Crna Gora u evroatlantskim integracijama

NATO članstvo otvara Crnoj Gori pristup tehnologijama, znanju i informacionim mrežama, što je značajno za odbijanje bezbjednosnih rizika, ali i za uzdizanje tehnološkog nivoa naših sistema.
69 pregleda 12 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.07.2015. 09:01h

Crna Gora je već učinila svoj izbor – država uređena po mjeri demokratije i vladavine prava u punoj afirmaciji Ljudskih Prava, prosperiteta građana i snažnog ekonomskog razvoja.

Ovakva Crna Gora nije moguća bez osiguranja njene dugoročne stabilnosti i bezbjednosti - zahtjev posebno važan ovdje na Balkanu koji je podložan cikličkim krizama stabilnosti.

Izazov bezbjednosti u realnosti niti jedna država danas ne može prihvatiti sama. Kolektivna bezbjednost je odgovor na njega, a NATO – organizacija koja promoviše vrijednosni sistem kojeg dijelimo i garant bezbjednosti u ovom dijelu svijeta bez alternative - van svake sumnje i dileme, jedini je izbor za Crnu Goru. Stoga je pridruživanje NATO-u najveći državni prioritet Crne Gore.

Poziv za članstvo kojeg očekujemo do kraja ove godine, neće biti dobra vijest samo za Crnu Goru; bezbjednost regiona će njime biti značajno ojačana, a biće i podstrek za sve njegove države da idu istim putem. Naša politika dobrog susjeda će ovim biti dalje afirmisana. Umnoženost bezbjednosnih rizika, po vrsti i obuhvatu, posebno onih vezanih za terorizam, zahtijevaju kolektivno organizovanje i djelovanje, a NATO je najbolji okvir za to.

Naš put u Evropsku uniju nije izvodljiv bez članstva u NATO-u. Ovaj, nikada ekspliciran zahtjev, logična je posljedica geopolitičkog položaja naše države i kompatibilnosti standarda ovih dviju organizacija.

Ekonomski razvoj Crne Gore zahtjeva strane investicije, posebno one iz zemalja Evropske Unije i ostalih NATO članica. Bez obzira na dosadašnje neosporive uspjehe Crne Gore na tom planu, članstvo u NATO-u će biti snažan podsticaj investitorima, što je nedvojbeno pokazalo iskustvo NATO zemalja iz regiona. Pristup naših proizvoda i usluga NATO tržištu će biti osiguran prijemom u taj sistem bezbjednosti.

NATO članstvo otvara Crnoj Gori pristup tehnologijama, znanju i informacionim mrežama, što je značajno za odbijanje bezbjednosnih rizika, ali i za uzdizanje tehnološkog nivoa naših sistema.

Sasvim generalno, ali od suštinske važnosti, je vrijednost političke dimenzije NATO-a koja stvara intenzivnu povezanost država članica, pa samim time i bliskiju političku saradnju, koja vodi ubrzanju EU integracija.

U svijetlu ovih činjenica, želim jasno i snažno da apelujem na građane, političke i druge organizacije da u formiranju svog stava uzmu u obzir navedene činjenice, koje nijesu jedine u prilogu argumentacije za pridruživanje naše države NATO-u. Konačno, to bi bio važan korak u približavanju Crne Gore krugu razvijenih zemalja, što je bilo i pregnuće posljednjih vladara iz Dinastije Petrović, knjaza Danila i kralja Nikole.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO

Bonus video: