BUDI ODGOVORAN

Kvalitetne prijave doprinose inspekcijskom nadzoru

104 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran tribina, Foto: Budiodgovoran.me
Budi odgovoran tribina, Foto: Budiodgovoran.me
Ažurirano: 06.07.2015. 08:46h

Konstruktivnim pristupom i argumentovanim dijalogom mogu se dobiti kvalitetne smjernice kako unaprijediti način prijavljivanja slučajeva sive ekonomije putem online platforme “Budi odgovoran” i na taj način dati doprinos efikasnijem inspekcijskom nadzoru, pokazala je druga javna tribina u organizaciji Ekološkog pokreta Ozon.

Gost tribine, ekološki inspektor Dejan Filipović, upoznao je učesnike sa iskustvima u dijelu procesuiranja prijava koje se odnose na ekološke nepravilnosti, ukazavši i na detalje koji se odnose na prepoznavanje nadležnosti i podjelu po kategorijama, čime bi se u startu povećale šanse za efikasniji iinspekcijski nadzor.

Filipović je učesnike javne tribine, većinom studente završne godine Metaluško-tehnološkog fakulteta iz Podgorice, sa odsjeka za zaštitu životne sredine, upoznao sa cijelim procesom inspekcijskog nadzora – od prijave do procesuiranja, kako bi što bolje razumijeli zašto je u startu važno dati podatke koji će pomoći inspektorima kada izađu na teren.

Aleksandar Perović, direktor Ozona, objasnio je prisutnima suštinu projekta kojeg realizuju, navodeći da je njegov cilj povećanje broja korisnika platforme i nadogradnja Budi odgovoran kampanje, te ukazao na to da su ekološke nepravilnosti u direktnoj vezi sa sivom ekonomijom, posebno u slučajevima velikih industrijskih zagađivača koji rade bez ekoloških saglasnosti i drugih potrebnih dozvola.

“Rad na crno, kako je to definisano jednom od kategorija na aplikaciji Budi odgovoran, je rad bez potrebnih dozvola, pa bilo da je riječ o pojedincu, grupi ljudi ili cijelom industrijskom kompleksu i na rad na crno treba neselektivno primijeniti važeće zakone, jer se jedino tako mogu ostvariti kvalitetni rezultati i uticati na to da se siva ekonomija svede na najmanju moguću mjeru.

Ukoliko kao sistem pravimo podjele na male i velike, značajne i one manje značajne, onda ne možemo očekivati da će nas građani podržavati i aktivno učestvovati u ovoj ili bilo kojoj sličnoj inicijativi. Ekološki problemi izazvani nekontrolisanim zagađenjem životne sredine i radom industrijskih zagađivača bez potrebnih dozvola, moraju se prepoznati i kao siva ekonomija jer se, ugrožavajući javno zdravlje, stvara i ogromna ekonomska šteta“, kazao je Perović.

Nakon što se ideje i sugestije saopštene na ovoj javnoj tribini na kraju projekta sistematizuju i struktuiraju, Ekološki pokret Ozon će ih proslijediti Kancelariji UNDP u Crnoj Gori.

U okviru projekta za poboljšanje platforme Budi odgovoran, prije ove, organizovane su dvije online i jedna javna tribina.

Na prvoj javnoj tribini “Od ideje do vidljivih rezultata – prezentacija projekta Uređenje Ćemovskog polja“, na lokaciji gdje je na inicijativu građana i uz podršku NVO Green Home i Ozon, uređen park za djecu, park za pse, trim staza… sa učesnicima je razgovarano o realizovanim aktivnostima i značaju učešća građana u odlučivanju.

Na online diskusijama na forumu i Twitteru, korisnici su pozvani da daju predloge za gostujuće blogere, te da saopšte svoja iskustva u prijavljivanju nepravilnosti.

Treća online diskusija biće održana u utorak, 7. jula. Tema diskusije su predlozi za nove kategorije na platformi Budi odgovoran.

blog.budiodgovoran.me

Bonus video: