BLOG

Saradnja na vrhu svijeta

Susrijećemo se sa ogromnim izazovima, kojima možemo odgovoriti jedino kroz znanje, odgovorno upravljanje i međunarodnu saradnju. Istovremeno, otvaraju nam se nove mogućnosti
0 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock
Arktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2015. 08:11h

S obzirom da je smještena na sjeveru Evrope, blizu Arktičkog kruga, Norveška pridaje veliki značaj Arktiku kao spoljno-političkom prioritetu. Globalno zagrijavanje i nova saznanja o potencijalno ogromnom bogatstvu koje leži u vidu nafte i gasa u ovoj oblasti je itekako uticalo na porast strateške važnosti Arktika u proteklih nekoliko godina.

Uticaj klimatskih promjena je naročito izražen na Arktiku. Susrijećemo se sa ogromnim izazovima, kojima možemo odgovoriti jedino kroz znanje, odgovorno upravljanje i međunarodnu saradnju. Istovremeno, otvaraju nam se nove mogućnosti. Otopljavanje leda u Arktičkom moru će vjerovatno doprinijeti rastu pomorskog saobraćaja između Evrope i Azije kroz tzv. Sjeveroistočni prolaz. Velike rezerve nafte i gasa za koje se smatra da postoje u Barencovom moru mogu se pokazati kao jedan od bitnih izvora za zadovoljenje rastućih globalnih potreba za ovim izvorima energije. Arktik je region u kom su razdaljine između ekonomskih centara velike i region u kom su vremenski uslovi surovi.

Norveška igra vodeću ulogu u međunarodnoj diplomatiji u regionu Arktika i blisko sarađuje sa drugim državama i organizacijama u osmišljavanju najboljih pravaca za razvoj regiona. Naš cilj jeste da osiguramo da zemlje Arktika nastave djelovati stabilno, miroljubivo i predvidivo. Uspostavljanje Arktičkog savjeta 1993. od strane Danske, Finske, Islanda, Kanade, Norveške, Rusije, SAD i Švedske bio je važan korak u pravcu unapređenja međunarodne saradnje u regionu Arktika. Činjenica da su države poput Indije, Južne Koreje i Kine sada posmatrači u Savjetu podvlači rastući globalni značaj zbivanja u regionu Arktika. Promjene bezbjednosne situacije u Evropi dodatno ukazuju na važnost ovakvog pristupa upravljanju oblašću koja obiluje prirodnim resursima i u isto vrijeme je izuzetno ranjiva kao prirodno okruženje.

Bonus video: