DRUŠTVENE MREŽE

Facebook za biznis: Profil ili stranica

Za predstavljanje fizičkih lica koristimo Facebook Profile a za sva ostala predstavljanja (biznis, korporacija, NVO, javne ličnosti i sl.) koristimo Facebook Page
250 pregleda 1 komentar(a)
Facebook, Foto: Reuters
Facebook, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2015. 09:56h

Postoji razlika između Facebook profila i stranice. I ta razlika je veoma važna za one koji žele Facebook koristiti u poslovne svrhe.

Kako bismo vam u ovom serijalu Facebook za biznis predstavili prednosti korišćenja Facebooka za unapređenje poslovanja, neophodno je prvo postaviti stvari na svoje mjesto. To postižemo tako što za predstavljanje fizičkih lica koristimo Facebook Profile a za sva ostala predstavljanja (biznis, korporacija, NVO, javne ličnosti i sl.) koristimo Facebook Page. To je jedno od osnovnih pravila Facebooka. Ukoliko Facebook uoči da kršite ovo pravilo profil će biti trajno obrisan.

A evo i liste ostalih ograničenja sa kojima ćete se susresti, a koja će vam pomoći da u dilemi: Profil ili stranica, izaberete ispravno:

Veličina publike

OK, zanemarili ste osnovno Facebook pravilo pri dilemi: Profil ili stranica i hrabro otvorili profil za svoj biznis. Odlučili ste se da rizikujete reputaciju i imidž svog brenda, nije vam (još uvijek) ugašen profil i dostigli ste 5000 prijatelja. Tu se stvari ponovo komplikuju. Facebook profili su ograničeni na maksimum od 5000 prijatelja. Što znači da se ne možete prijateljiti beskonačno sa ljudima na Facebooku. Kada ste se već odlučili predstaviti svoj biznis na Facebooku, vjerovatno želite da vaše objave vidi što više ljudi. Naravno, sada na profilima postoji i opcija follow. Ovaj način povezivanja zaobilazi ograničenje koje imate sa 5000 prijatelja, jer vas pratiti može neograničen broj korisnika. Ali, da bi svi koji vas prate vidjeli vaše objave, one moraju biti podešene na public. Što ćete naravno raditi i u slučaju stranice, ali na stranici imate više mogućnosti da kontrolišete ko vidi vaše objave. Da li će to biti samo određena grupa fanova ili svi. U svakom slučaju, stranica vam daje pristup većem broju korisnika Facebooka.

Oglašavanje

Plaćene reklame na Facebooku su po mom mišljenju trenutno najefikasniji oblik oglašavanja. Isplativost Facebook oglasa ćemo posebno obraditi u ovom serijalu. Za sada, najvažnije je znati da se Facebook profili ne mogu oglašavati na ovaj način.

Mjerenje

Jedna od glavnih prednosti korišćenja Facebooka za predstavljanje svog biznisa je mogućnost preciznog mjerenja učinka vašeg nastupa na ovoj najpopularnijoj društvenoj mreži kod nas. Kroz Facebook imate značajan broj različitih načina mjerenja popularnosti vašeg brenda, i pri tom ne mislim samo na broj fanova koje vaša stranica ima. Insights koji su vam dostupni na Facebook stranici, daju vam precizan pregled vaše publike. Veličina svakako jeste bitna, ali je bitnije definisati jasno grupu korisnika kojima želite da se predstavite. Ako ste npr market koji nudi robu široke potrošnje, za određeni dio artikala vaša ciljna grupa jesu svi korisnici Facebooka. Ali da li su? Da li svoj market u Podgorici želite da predstavljate nekome iz Indije? Ili, možda u marketu imate nevjerovatnu ponudu pelena za bebe. OK, jasno je da u ovom slučaju vaša ciljna grupa nisu bebe [:)] , ali jesu roditelji. I to ne svi roditelji, već samo oni koji imaju bebe. Sve ove grupe je moguće definisati i servirati samo njima vaše objave. Ništa od ovoga nije moguće sa Facebook profilom.

Aplikacije

Na Facebook strani, za razliku od Faceook profila možete koristiti i različite aplikacije, za organizaciju nagradnih igara, kvizova, prikazivanja akcija i mnogih drugih funkcija koje će poboljšati doživljaj vašeg brenda.

Profesionalnost

Najjednostavniji način da se odlučite ( ako još uvijek imate dilemu: Profil ili stranica) je da sebi postavite pitanje da li biste vi bili prijatelj sa marketom? Prijatelj ste možda sa vlasnikom marketa ili prodavačicom u istom, ali market nije neko sa kim idete u bioskop, ispijate kafe i plačete na ramenu. Market je tu da vam proda svoj asortiman. Može koristiti prijateljski ton komunikacije na društvenim mrežama, ali neprofesionalno je da vam izigrava prijatelja.

Nadam se da smo vam sada definitivno razriješili dilemu: Profil ili stranica? Stranica naravno! Čitamo se i sljedećeg utorka na temu Facebook za biznis.

Menet.me

Bonus video: