2BI

Prvi utisci o Kindle 2014 uređaju i zašto treba da razmislite o njegovoj kupovini

374 pregleda 5 komentar(a)
Kindle, Foto: Shutterstock
Kindle, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2015. 09:37h

Tokom 2014. godine Amazon je izbacio na tržište novu verziju svog čitača elektronskih knjiga. U pitanje je Kindle uređaj 7. generacije. Moj je utisak da ovakve čitače uglavnom viđamo na plažama kada ih donesu turisti iz drugih zemalja koji posete Crnu Goru. Zbog toga ćemo se osim utisaka o samom uređaju, malo osvrnuti i na to zbog čega možda treba da razmislite o nabavci jednog ovakvog čitača.

Izgleda da je Apple postavio standarde što se tiče pakovanja uređaja, tako da Kindle dobijamo u prilično svedenoj kutiji crne boje. Osim uređaja, dobijamo i USB kabl za napajanje, ali ne i samu utičnicu. Dakle, ukoliko želimo da punimo Kindle, to možemo da radimo pomoću računara tako što ćemo ga povezati USB kablom, ili tako što ćemo izvdojiti dodatna sredsta za nabavku utičnice.

Uređaj je napravljen od kvalitetne plastike crne boje. Opremljen je crno belim ekranom osetljivim na dodir od 6". Dimenzije uređaja su 169x119x10.2 mm a težak je nešto manje od 200 grama. Veoma je lak kada se drži u ruci. Na donjoj užoj strani se nalazi priključak za napajanje i jedino fizičko dugme za paljenje/gašenje uređaja.

Smeštajni kapacitet uređaj je 4GB, što je dovoljno za čuvanje nekoliko hiljada kniga. Ono što izdvaja Kindle od ostalih uređaja kao što su recimo tableti, jeste trajanje baterije. Kada se jednom napuni, uz prosečno čitanje od sat vremeno dnevno, baterija može trajati i do 15 ili čak 20 dana.

U osnovnom meniju su dostupne sledeće opcije:

Aeroplane mode (isključivanje bežične konekcije za potrebe putovanja avionom ili neke druge prilike) Wi-Fi Networks (izbor Wi-Fi konekcija koje su dostupne) Registration (registracija uređaja na Amazona) Device Option (Podešavanje šifre uređaja, lokalnog vremena,...) Reading Options (Podešavanje osvežavanja stranica)

Registracijom uređaja govorite Amazonu da vam na vaš Kindle pošalje knjige koje kupite. Ovo je vrlo jednostavan proces za koji će vam trebati nekoliko minuta.

Sada ostaje pitanje zbog čega biste kupili Kindle uređaj? Kindle veoma liči na tablete, ali za razliku od njih nema ekran u boji i gomilu dostupnih aplikacija. Mi mislimo da postoji najmanje 4 razloga:

1) Povoljna cena

Kindle je 3 puta jeftiniji od najjeftinijeg iPad uređaja. U odnosu na tablete u svom cenovnom rangu ima zaista kvalitetan ekran na dodir i mnogo bolju izradu.

2) Kindle aplikacija je dostupna za sve mobilne uređaje i kompjutere

Kindle aplikaciju možete instalirati na svoj pametni telefon ili tablet. Na ovaj način vam knjige koje imate na Kindle-u mogu biti dostuone i na drugim uređajima u svakom trenutku. Ono što je najbolje jeste da kada otvorite knjigu na nekom drugom uređaju, pomoću sinhronizacije preko interneta, otvoriće vam se stranica na kojoj ste stali.

3) Velik broj dostupnih knjiga

Danas su Kindle verzije knjiga praktično postale standard uz štampana izdanja. Sve novo što izađe možete naći u Kindle formatu kao i veliki broj starijih izdanja.

4) Pomoću ovog uređaja samo možete da čitate

Ovo je po nama najveća prednost Kindle uređaja. Kada čitate knjige na tabletu ili telefonu stalno ćete biti u iskušenju da prekinete čitanje kako bi proverili mail ili Facebook. Kod Kindle toga nema. Jedino što možete da radite jeste da čitate.

http://www.2bi.me/blog95.html

Bonus video: