2BI

Kako da nekoga odbijete e-mail-om, a da se ne osećate loše zbog toga

50 pregleda 0 komentar(a)
da-ne, Foto: Shutterstock
da-ne, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2015. 09:39h

Svi povremeno dobijamo u naš Inbox zahteve ili molbe koje ne želimo ili ne možemo da uradimo. Ukoliko ste kao većina ljudi, odbijanje će vam pasti teško.

Kada nam stigne neki ovakav zahtev, obićno reagujemo na jedan od sledećih načina:

Ovo je obično slučaj kada dobijemo zahtev od šefa,ili od bilo koga drugoga gde nam je odnos važniji od toga kako se osećamo u tom trenutku.

Ovo uradimo kada nam nije toliko važan odnos sa osobom koja nam je uputila zahtev.

Nažalost, čini mi se da najčešće uradimo ovako. Razlog je taj što nam je odnos sa osobom koja nam je uputila zahtev važan, ali iz određenih razloga ne želimo da ga uradimo. Odugovlačenje obično donosi još više problema, te ga svakako treba izbegavati.

Uradimo to što se traži od nas, bez obzira što ne želimo. Odgovorimo da ne možemo uraditi uz određeno obrazloženje. Ne uradimo ništa, nadajući se da će se stvari rešiti same od sebe

Tražeći najbolje rešenje za ovakve situacije na Internetu, pronašao sam savet autora knjige "Snaga pozivitvnog Ne" Vilijama Urija. On nas savetuje da kada treba da odbijemo nečiji zahtev, koristimo formulu "Da-Ne-Da", što on naziva pozitivnim "Ne" odgovorom.

1. Da:

Počinje tako što uvažite osobu koja vam je uputila zahtev, ali istaknete važnu stvar vama zbog koje ne možete da ga realizujete.

2. Ne:

Jasno izjavljujete da ne možete uraditi to što se traži od vas. Ovde je ključno ne ostavljati nikakvu mogućnost da ćete možda uraditi, čemu smo često skloni jer se tako osećamo bolje. Dakle, recite jasno Ne.

3. Da:

Ovde potvrđujete dobar odnos sa osobom koja vam je uputila zahtev i upućujete je na neko drugo rešenje.

U nastavku vam navodimo primer "Da-Ne-Da" odgovora. Naime, često nas firme pitaju da li možemo da napravimo softver za njihovo poslovanje. Naša kompanija se za sada ne bavi izradom ovakve vrste softvera, ali sarađujemo sa mnogim kompanija koje to rade. Odgovor bi izgledao ovako:

Poštovani, 1. Da Zahvaljujem na interesovanju za saradnju sa našom kompanijom. Drago nam je da se vaša firma razvija, i da ste došli u fazu da vam je potreban program za poslovanje. Međutim, naša osnovna delatnost je briga o informacionom sistemu kompanije a ne izrada poslovnog softvera. 2. Ne Stoga nismo u mogućnosti da odgovorimo na vaš zahtev i dostavimo vam predlog u skladu sa vašim potrebama. 3. Da Možemo vam pomoći tako što ćemo vam preporučiti nakog od naših partnerskih firmikoja se bavi izradom softvera, sa kojom imamo pozitivna iskustva kada su u pitanju zahtevi slični vašim.

2BI

Bonus video: