2BI

Šta je to Evernote pametna beležnica i kako se koristi

356 pregleda 1 komentar(a)
Bilježnica, Foto: 2BI.me
Bilježnica, Foto: 2BI.me
Ažurirano: 04.02.2015. 10:23h

Besplatnu aplikaciju Evernote smo smjestili na prvo mjesto u okviru naše liste 11 najboljih besplatnih alata za vaš PC. Od skoro, u Crnoj Gori može da se kupi bilježnica namijenjena ovoj aplikaciji, koju je napravio jedan od najpoznatijih proizvođača bilježnica na svijetu, Italijanski Moleskine u saradnji sa Evernote-om.

Ova bilježnica vam omogućava da na jednostavan način napravite digitalnu verziju svojih ručno pisanih bilješki. Zbog čega bi ovo željeli da radite? Kada napravite digitalnu verziju svojih bilješki, mnogo ih je lakše kasnije pronaći kada vam zatrebaju ili ih podijeliti sa drugima. Listovi u bilježnici su napravljeni tako da su optimizovani za Evernote kameru vašeg pametnog telefona. Tako da kada slikate stranicu, vaš pametni telefon se ponaša kao skener i automatski je optimizuje, siječe i pravi dokument koji se smješta u Evernote.

Uz bilježnicu dobijate i komplet tzv "pametnih naljepnica". Svakoj od ovih naljepnica možete dodijeliti određeno značenje u Evernoteu. Kada pretvarate vašu bilješku u digitalnu formu, program će prepoznati naljepnicu i bilješci dodijeliti značenje koje ste prethodno odredili. Ovo će vam olakšati pretragu bilješki kasnije.

Da biste uspješno koristili ovakvu bilježnicu, treba da uradite sljedeće:

1. Koristite što tamniju olovku za pisanje kako bi se lakše prepoznao vaš rukopis

2. Smjestite bilježnicu na tamnu pozadinu. Ovo će olakšati prepoznavanje ivica vaše bilježnice jer će postojati kontrast između pozadine i listova

3. Postavite zelenu traku koja stiže uz bilježnicu između dvije stranice koje su otvorene

4. Uključite fleš na vašem pametnom telefonu

5. Podesite kameru u okviru Evernote aplikacije na opciju Document camera

6. Postavite vaš pametni telefon tako da se vidi čitava stranica koju želite da prebacite u digitalnu formu uključujući i ivice. Pokušajte da telefon postavite paralelno u odnosu na bilježnicu

7. Fokusirajte stranicu tako što kliknete na ekran telefona na mjestu gdje postoji nešto zapisano

8. Slikajte

http://www.2bi.me/blog91.html

Bonus video: