2BI

Zbog čega ne treba provjeravati elektronsku poštu prije 10 ujutru

Najbolje je da poštu proveravate dva puta tokom dana, ne više od toga
70 pregleda 2 komentar(a)
email, Foto: Shutterstock.com
email, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.12.2014. 10:07h

Da li je proveravanje elektronske pošte prva stvar koju uradite kada stignete na posao? Da li nakon toga, više puta tokom dana sporadično proveravate poštu? Da li vam je uključen sistem za obaveštavanje kada vam stigne nova poruka u sanduče? Pametni telefoni su još više otežali stvari i učinili nas zavisnim od elektronske pošte 24/7.

Predlažemo da razmislite o tome da ne proveravate elektronsku poštu pre 10:00 ujutru! Da, i to je moguće. Samo treba da donesete odluku i budete dosledni. Najbolje je da poštu proveravate dva puta tokom dana, ne više od toga. Sprovođenje ovoga u delo donosi sledeće koristi:

1) Izbegavate reaktivni način rada

Najveći broj poruka elektronske pošte je takav da neko traži nešto od nas. Ukoliko započnemo dan čitanjem ovih poruka, automatski se stavljamo u reaktivni način razmišljanja. Dakle, razmišljamo kako možemo odgovoriti na pristigle zahteve. Samim tim, stvari koje smo prethodno odredili da su nam važne, odjednom padaju u drugi plan i ne završavaju se.

2) Fokusirate se na stvari koje su vama važne

Najvažnije stvari koje treba da uradite obično nemaju oznaku "hitno" i to je razlog zbog čega se često i ne završe. Ne dozvolite da vam poruke elektronske pošte odvuku pažnju sa najvažnijih stvari koje treba da završite.

3) Završićete obaveze koje ste predvideli za taj dan

Kada započnete dan pregledom zadataka koji ste prethodno pripremili, stavljate sebe u proaktivni način rada. Ovo znači da stvarate osećaj potpune kontrole nad obavezama, što će dovesti do toga da budete produktivniji i zaista završite stvari koje ste predvideli za taj dan.

4) Postaćete efikasniji u procesuiranju elektronske pošte

Nakon što završite deo obaveza koje ste predvideli za taj dan, možete konačno proveriti šta je to što drugi traže od vas, pregledavajući pristiglu elektronsku poštu. Odvojite 30-60 minuta za ovo. Kada završite, naredna 3 ili 4 sata zaboravite na sanduče. Ovo pravilo treba prekršiti jedino ako treba da pošaljete ili primite poruku koja vam je važna za realizaciju obaveza koje ste prethodno odredili.

www.2bi.me

Bonus video: