2BI

5 poruka elektronske pošte koje nikada ne treba da otvarate

111 pregleda 1 komentar(a)
mejl, Foto: Shutterstock.com
mejl, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.02.2019. 20:45h

Mojem prijatelju je nedelju dana stizala elektronska pošta od navodnog administratora domena kompanije u kojoj radi. Dakle, dobijao je elektronsku poštu od pošiljaoca administrator@domen.com. Ovakva adresa nikada nije postojala u njihovom sistemu. U tekstu poruke je pisalo da su mu pristigli neki fax-ovi i da je u prilogu izveštaj o tome. Prilog je bio zapakovan dokument. Nažalost, posle nekoliko dana stizanja ovakvih poruka, moj prijatelj je ipak odlučio da otvori prilog koji se nalazio u poruci. Ubrzo je ostao bez svih podataka na svom računaru, a virus koji je tom prilikom startovao, prešao je i na server.

Da vam se ne bi dešavale ovakve stvari, u nastavku navodimo 5 vrsta poruka koje treba odmah da izbrišete kada ih vidite u svom sandučetu:

1) Poruke u kojima je adresa pošiljaoca niz nasumičnih brojki i slova bez ikakvog smisla npr:. jkalhfziuefbwekdnakj@dhaiuai.com

2) Poruke kod kojih je prilog da duplom ekstenzijom u nazivu, npr: something.jpg.exe ili probajme.zip.exe i sl.

3) Poruke u kojima je pošiljalac vama nepoznat, a u telu mail-a se nalazi samo jedan link na koji treba kliknuti

4) Poruke koje su naizgled poslate od vašeg kolege ili prijatelja, a imaju zanimljiv naslov, koji inače ne biste očekivali da vam pošalje taj prijatelj ili kolega, npr: "Pazi, prosuo sam kafu na sebe...", "Pogledaj, smiješna slika sa sinoćne žurke..."

5) Poruke koje promovišu socijalni inženjering, gde vam neko kaže da uz sitnu nadoknadu sa vaše strane možete zaraditi puno novaca. Tzv slučaj "Nigerijskog generala".

2BI