2BI

Da li možete da koristite besplatne alternative za Windows i Office?

Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da realnije sagledate vašu situaciju i donesete prave odluke
2 komentar(a)
žena, kompjuter, Foto: Shutterstock
žena, kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 09:57h

Sigurno ste čuli da postoje besplatne alternative za Microsoft-ove najpoznatije programe Windows i Office. Međutim, da li ovakvi programi mogu zadovoljiti vaše potrebe i omogućiti efikasno obavljanje svakodnevnih zadataka? Kratak odgovor je - Možda...

U nastavku vam navodimo nekoliko pitanja, koja mi postavljamo našim klijentima, kada razmatraju mogućnost korišćenja besplatnih alternativa za Windows i Office. Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da realnije sagledate vašu situaciju i donesete prave odluke:

#1: Linux umjesto Windows-a

1) Da li program za poslovanje koji trenutno koristite može da radi na Linux-u?

Ukoliko je odgovor "da", vjerovatno ste napravili najveći korak u smjeru prelaska sa Windows-a na Linux. Realnost je da je najčešće odgovor "ne", i da se manje više cijela priča ovdje i završava. Ostaje naravno mogućnost da pronađete program za poslovanje koji će moći da radi na Linux-u. Međutim, da li želite da mijenjate program za poslovanje?

2) Da li ostali programi koje često koristite, pri čemu ne mislimo na Office, mogu da rade na Linux-u?

Ukoliko se bavite projektovanjem ili dizajnom, odgovor na ovo pitanje je vjerovatno "ne". Međutim, ukoliko vam treba samo elektronska pošta, pretvaranje iz/u pdf format te neki arhiver, vjerovatno ćete jednostavno naći zamjene za programe koje već koristite.

3) Da li možete da uložite vrijeme u obuku zaposlenih za korišćenje Linux-a?

Bez obzira što postoje sličnosti, biće potrebno da se uloži određeno vrijeme, i možda obezbijedi instruktor, kako bi zaposleni efikasno koristili Linux.

#2: Open Office/LibreOffice/Kingsoft Office umjesto Office-a

1) Da li koristite napredne mogućnosti Microsoft Office, koje ne posjeduju besplatne alternative?

Potrebno je da za svaku od naprednijih mogućnosti koje svakodnevno koristite u Word-u ili Excel-u provjerite da li postoji u besplatnoj alternativi koju razmatrate. Napredne mogućnosti se mogu odnositi na formatiranje izgleda dokumenta, ali i na mnoge napredne funkcije ili čak prilagođeno programiranje.

2) Da li vaši spoljašnji saradnici, te druge firme mogu da koriste dokumenta koja napravite u nekom od besplatnih Office-a?

Ukoliko vaš dokument treba svakodnevno da se obrađuje u nekom drugom programu, a taj drugi program ne podržava ništa drugo osim Microsoft Office, možete imati problem.

3) Da li možete da uložite vrijeme u obuku zaposlenih za korišćenje besplatnih Office-a?

Bez obzira što postoje sličnosti, biće potrebno da se uloži određeno vrijeme, i možda obezbijedi instruktor, kako bi zaposleni efikasno koristili besplatne verzije Office-a.

http://www.2bi.me/

Bonus video: