KORISNI SAVJETI

Kada je prikladno koristiti "smajliće" u poslovnoj komunikaciji

Kada pišemo poruku koristeći elektronsku poštu, nemamo mogućnost da koristimo glas, pokrete rukom, izgled lica i slično kako bi stvorili željenu atmosferu vezano za poruku koju šaljemo. Zbog toga, "smile" simboli mogu biti korisni
118 pregleda 1 komentar(a)
Smajli, Foto: Shutterstock
Smajli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2014. 09:47h

Pregledavajući elektronsku poštu, uočio sam da su sve češće prisutni "smile" simboli. Do prije neku godinu, većina ljudi, uključujući i mene, bi vjerovatno rekla da je potpuno neprikladno koristiti ih za poslovnu komunikaciju.

Međutim, kada pišemo poruku koristeći elektronsku poštu, nemamo mogućnost da koristimo glas, pokrete rukom, izgled lica i slično kako bi stvorili željenu atmosferu vezano za poruku koju šaljemo. Zbog toga, "smile" simboli mogu biti korisni u poslovnoj komunikaciji ukoliko se koriste na pravi način. U nastavku vam navodimo naše predloge:

1) Nemojte ih koristiti često

Ovo je najvažnije pravilo. Potrebno je da budete vrlo izbirljivi, i ovakve simbole koristite samo u slučajevima kada zaista mogu da naprave razliku u komunikaciji koju želite da realizujete. Svi ostali predlozi koje smo naveli, važe uz ovo pravilo.

2) Izbegavajte korišćenje simbola u početnim fazama komunikacije sa nekim

Kada počinjete komunikacije sa nekim, ne želite da koristite "smile" simbole, jer osoba koja prima poruku može da smatra da ste neozbiljni ili neprofesionalni. Možda je najbolje sačekati da osoba sa kojom komunicirate prvo vama pošalje neki ovakav simbol.

3) Nemojte koristite više od jednog simbola u poruci

"Smile" bi trebalo da dodatno oslika atmosferu vezano za poruku koju šaljete. Nema potrebe je opisivati sa više istih simbola, dovoljan je jedan.

4) Simbol možete koristite na kraju rečenice u sledećim slučajevima:

Kada želite da uputite sugestiju nekome, a postoji mogućnost da se ta osoba uvrijedi zbog toga, ili shvati vašu sugestiju pogrešno.

Stavite simbol "smile" na kraju i na taj način uljepšajte atmosferu. Npr: "Možda smo to mogli da uradimo i na drugačiji način. ☺"

Ukoliko ste veoma zadovoljni nečim i to želite da pokažete. Npr: "Šta mislite o ovakvom predlogu? ☺"

Kada želite da napravite šalu, a postoji mogućnost da vas neko ne razumije. Npr: "Baš je dobro što pada kiša danas...☺"

Kada komunicirate sa članovim svog tima i želite da atmosfera bude dobra. Npr: "Danas počinjemo realizaciju projekta! ☺"

Masovna upotreba mobilnih uređaja za primanje/slanje elektronske pošte dodatno je doprinijela korišćenu ovih simbola, jer su oni često sastavni deo SMS poruka koje šaljemo. Primjeri u stavki 4) su samo neki od slučajeva kada može biti prikladno korišćenje ovih simbola.

www.2bi.me