ZAŠTITA OD VIRUSA

Kako bezbjedno otvarati tuđe fleške

Ukoliko nije ažurirana antivirusna zaštita, može se desiti da se virus ne prepozna, i računar zarazi. Svaka sljedeća fleš memorija koja se priključi na računar će se automatski zaraziti bez znanja korisnika
387 pregleda 0 komentar(a)
USB, Foto: Shutterstock
USB, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2014. 10:48h

Kada je fleška zaražena virusom, na njoj se nalazi jedan fajl koji omogućava da se virus aktivira onog trenutka kada kliknemo 2 puta lijevim dugmetom miša na ikonicu koja označava flešku koju smo priključili.

Ukoliko nije ažurirana antivirusna zaštita, može se desiti da se virus ne prepozna, i računar zarazi. Svaka sljedeća fleš memorija koja se priključi na računar će se automatski zaraziti bez znanja korisnika.

Da bi smanjili mogućnost da se ovakve stvari dešavaju, predlažemo sljedeće korake koje će vam omogućiti da bezbjedno otvorite flešku bez mogućnosti zaraze virusom:

1. Isključite opciju autoplay

Kada kliknete na start dugme, izaberite Control panel i kliknite na dugme Autoplay. Sada uklonite kvačicu sa opcije UseAutoPlay for all media and devices. Na ovaj način, kada ubacite USB fleš memoriju, računar vam neće sam ponuditi opciju da je startuje, čime smanjujete mogućnost da ne želeći aktivirate virus.

2. Ubacite USB fleš memoriju

3. Kliknite na Start dugme, te na Computer (Windows 7) ili this PC (Windows 8)

4. Uključite Navigation pane

U okviru menija Organize, opcije Layout, izaberite da je uključen Navigation pane koji će otvoriti uži vertikalni pregled svega što ima na vašem računaru uz lijevu ivicu ekrana:

5. U okviru Navigation pane-a kliknite na ikonicu koja obilježava fleš memoriju koju ste prethodno priključili samo pomoću 1 klika lijevim dugmetom.

Na ovaj način moći ćete da pregledate sadržaj fleške, kopirate fajlove i sl., ne koristeći 2 klika i bez eventualnog pokretanja bilo kakvih izvršnih fajlova.

http://www.2bi.me

Bonus video: