ČUVANJE PODATAKA

Šta su SSD diskovi i kako ih možemo koristiti

404 pregleda 3 komentar(a)
SSD HDD, Foto: Http://pctuning.tyden.cz/
SSD HDD, Foto: Http://pctuning.tyden.cz/
Ažurirano: 10.10.2014. 10:03h

Diskovi služe za smeštanje podataka i omogućavaju njihovo čuvanje i nakon gašenja računara. Većina ljudi je čula za "hard diskove" koji imaju oznaku HDD što je skraćenica od Hard Disk Drive. Ovakvi diskovi su bili standard za većinu personalnih računara do pre nekoliko godina. Karakteristično za ove diskove jeste da funkcionišu slično kao gramofon. Samo što za razliku od gramofona, koji „čita“ ispupčenja i rupice na gramofonskoj ploči, glava u disku nikad ne dodiruje disk, ako ga dirne i „zaore“ po ploči, ta ploča postaje neupotrebljiva. Zato su ovakvi diksovi veoma osjetljivi na padove i udarce i zbog toga često bolji diksovi za laptopove u sebi imaju uređaj koji meri ubrzanje i ako oseti da vam je laptop ispao, automatski zaustavlja upis i čitanje sa diska kako bi zaštitio disk i podatke dok se situacija ne smiri.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina, sve češće možemo čuti za SSD diskove, odnosno Solid State Drive diskove. Za razliku od HDD diskova, SSD diskovi nemaju pokretnih delova, i možda je najlakše da ih shvatite kao velike "USB fleške", mada treba imati u vidu da se memorijski čip u SSD disku razlikuje po tipu i brzini od onog u USB fleš memoriji. Ovakva konstrukcija SSD diskova omogućava znatno brže čitanje podataka sa njih što korisniku omogućava da se znatno brže učitava operativni sistem, startuju aplikacije i ukupno gledano ubrza rad računara.

Pojava SSD diskova je omogućila još jedan način za unapređenje brzine računara koji u ovom trenutku nisu stariji od 3 ili 4 godine. Ranije, kada ste hteli da ubrzate računar, praktično jedina stvar koju ste mogli da uradite jeste bila da kupite još radne memorije (RAM memorije). Danas, postojeći HDD disk možete zameniti SSD diskom i značajno ubrzati računar.

U nastavku ćemo navesti nekoliko kategorija pomoću kojih možete uporediti ove dve vrste diskova i odlučiti se za varijantu koja vama najviše odgovara:

1) Cena

SSD diskovi su značajno skuplji od HDD diskova kada se uzme u obzir cena po GB smeštajnog prostora. Međutim, njihova cena opada vremenom i sve su pristupačniji. Danas SSD disk od 128 GB možete nabaviti za manje od 100 evra.

2) Kapacitet

Gledajući maksimalni kapacitet, HDD se prave u znatno većem opsegu od SSD diskova. Retko možete naći SSD diskove od 1TB, dok su HDD diskovi od 2 ili 3 TB praktično postali standard za radne stanice viših performansi. SSD ćete najčešće kupovati u kapacitetima od 128GB, 256GB i 512GB. S obzirom na sve veću primenu cloud servisa, smeštajni kapacitet postaje manje značajan, te ovakvi kapaciteti SSD diskova imaju smisla.

3) Brzina

Ovde je glavna snaga SSD diskova i značajno su brži od HDD diskova.

4) Fragmentacija

Samo ćemo reći da kod SSD diskova ne treba da radite sada već legendarnu defragmentaciju diska kako bi radili brže.

Još jedna stvar može biti značajna prednost SSD diskova u odnosu na HDD diskove, a odnosi se na korisnike prenosnih računara. Naime, s obzirom na način rada, SSD diskovi troše znatno manje energije u odnosu na HDD diskove, što može uticati pozitivno na potrošnju baterije kada niste u mogućnosti da ga napajate.

http://www.2bi.me/blog63.html

Bonus video: