7 KORAKA

Kako pripremiti računar za novog zaposlenog

Kada novi zaposleni dođe u kompaniju da radi, potrebno je obezbijediti računar pomoću koga će obavljati zadatke
185 pregleda 1 komentar(a)
Kompjuteri, Foto: Shutterstock
Kompjuteri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2014. 07:52h

Kada novi zaposleni dođe u kompaniju da radi, potrebno je obezbijediti računar pomoću koga će obavljati zadatke. Može se nabaviti novi računar, ili se iskoristiti neki od postojećih. U svakom slučaju dobro je uraditi sljedećih 7 koraka prije nego što se računar počne koristiti:

1) Instalirati najnoviji operativni sistem koji je podržan postojećom konfiguracijom

Uvijek je dobro reinstalirati ili instalirati najnoviji operativni sistem koji će omogućiti najbolje performanse u radu. Ukoliko je novi računar ovo se podrazumijeva, međutim ukoliko je u pitanju postojeći računar dobro je izvršiti reinistalaciju čime ćemo pored sigurnog ubrzanja rada računara natjerati sebe da preispitamo da li je sve što je prisutno na računaru zaista i potrebno.

2) Instalirati komplet neophodnog softvera za rad

Treba koristit princip što manje to bolje. Znači, treba dobro razmisliti i instalirati samo zaista neophodne programe i na taj način minimalno opteretiti operativni sistem.

3) Podesiti nalog elektronske pošte

Kada se otvori nalog elektronske pošte potrebno je u klijentu pošte napraviti sva podešavanja. Pored neophodnih podešavanja, važno je obratiti pažnju na stvari kao što su formiranje potpisa koji će se pojavljivati u svakoj poruci koju zaposleni pošalje ili formiranje imenika sa korisnim kontaktima.

4) Kopirati sva dokumenta neophodna za rad

Da bi novi zaposleni mogao efikasno da radi biće mu neophodno prethodno pripremljena dokumenta kao što su recimo izvještaji, procedure ili slično koji treba da su mu uvijek dostupni. Zgodno je napraviti poseban folder sa ovakvim dokumentima i organizovati ih na način da novi zaposleni može najlakše da se snađe.

5) Napraviti sistem čuvanja novih dokumenata

Ovdje je potrebno biti veoma pažljiv i primijeniti isti sistem koji se primjenjuje i kod ostalih zaposlenih a prethodno se pokazao kao uspješan. Važno je izbjeći veoma čest slučaj da zaposleni snima dokumenta prema sopstvenim navikama.

6) Primijeniti sistem za pravljenje rezervnih kopija podataka

Od prvog dana je potrebno praviti rezervne kopije svih podataka koji se nalaze na računaru. Ovo je važno sa aspekta sigurnosti podataka.

7) Povezati računar sa neophodnim periferijskim uređajima

Često se u ovom slučaju griješi i za svaki slučaj se povezuje računar sa svim štampačima u kompaniji. Međutim, ovo može biti kontraproduktivno i dovesti do zbunjivanja prilikom štampanja oko toga koji štampač izabrati.

http://www.2bi.me/blog17.html

Bonus video: