BLOG

Kako da isplanirate radnu nedelju

710 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Usled velikog broj obaveza koje imamo na poslu, kao i u privatnom životu često se događa da reagujemo reaktivno, zaboravljamo važne zadatke i rešavamo samo najočigledniju stvar koja je ispred nas.

Na ovaj način ispuštamo iz vida najvažnije ciljeve, ne uspevamo da provodimo dovoljno vremena sa porodicom i ne završavamo zadatke koji nam se dodele.

Međutim, ukoliko počnete redovno da planirate šta ćete da radite, ovakve stvari se mogu sprečiti i možete postati znatno organizovaniji. Možete planirati različite vremenske periode, a moj predlog je da to bude dan i radna nedelja.

O tome kako da planirate dan sam već pisao na ovom blogu, a u nastavku pogledajte kako možete planirati nedelju:

1) Osvrnite se na nedelju za vama

Svako planiranje se zasniva na određenom prethodnom iskustvu. Zbog toga je vrlo važno prvo se osvrnuti na prethodnu nedelju:

  • Napravite spisak stvari koje su funkcionisale dobro. Navedite šta ste naučili na osnovu toga i koje bi sledeće korake mogli da primenite kako bi stvari funkcionisal još bolje. Na primer, ako ste primetili da je dobro prošla nova ponuda koju ste napravile, počnite da pravite više takvih ponuda.
  • Napravite spisak stvari koje nisu funkcionisale dobro. Navedite šta ste naučili na osnovu toga i šta možda više ne bi trebalo da radite. Na primer, ukoliko ne uspevate da odete u teretanu popodne usled drugih obaveza, verovatno treba da pronađete neki bolji termin.
  • Prođite kroz liste zadataka (ukoliko ih pravite) i uočite zadtake koje niste završili. Ukoliko su još uvek aktuelni prepišite ih na neko mesto gde držite spisak ovakvih zadataka. Ja koristim program Asana, a vi možete koristiti bilo šta.

2) Napravite listu najvažnijih sastanaka, rokova ili zadataka

Kada ste završili sa osvrtom na prethodnu nedelju, vreme je da započnete sa planiranjem sledeće. Prvo treba obratiti pažnju na tzv "veliko kamenje" kako kaže Stven Kovi, odnosno najvažnije stvari koje vam predstoje:

  • Najvažniji događaji, kao što su sastanci, putovanja ili obuke
  • Najvažniji rokovi, kao što je rok za predaju tendera ili davanje ponude
  • Najvažniji zadaci, kao što su zadaci koji će vas približiti ostvarenju nekog važnog poslovnog ili privatnog cilja

Kada ispišete ove stvari imaćete jasniju sliku o tome šta još možete uraditi i imaćete smernice za planiranje svakog dana pojedinačno.

3) Odredite 3 najvažnije stvari koje želite da uradite

U skladu sa prethodnim navedite 3 najvažnije koje želite da uradite tokom nedelje i posebno ih izdvojite tako da možete svaki put da ih pogledate kada planirate dan pred vama. Zbog čega je ovo važno? Stvari koje nam nisu nisu pred očima lako zaboravljamo. Međutim, ukoliko prvo pogledate spisak najvažnijih stvari, verovatno ćete planirati zadatke koji vode ka ostvarenju upravo tih ciljeva.

Otišao sam i korak dalje u ovom smislu, pa svako jutro kada planiram dan, prvo ispišem na vrhu 3 najvažnije stvari za tu nedelju.

==

Jedna od najboljih stvari za vašu organizaciju koju možete da uradite jeste da počnete da planirate nedelju pred vama zajedno sa osvrtom na prethodnu. Ukoliko ovo počnete da radite redovno, postaćete fokusiraniji na najvažnije ciljeve koje želite da ostavrite.

Preuzeto sa zeljkopopovic.com