BLOG

Kultura za svako dijete

Veliki broj djece, mladih i odraslih nemaju priliku da posjećuju neka kulturna dešavanja, jer u njihovom gradu ne postoji gradsko pozorište ili kulturni centar u kome se održavaju pozorišne predstave i slični sadržaji
1721 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li ste znali da 68 odsto djece Crne Gore uzrasta 9−18 godina nije posjetilo pozorište u posljednjih godinu dana?

Bar tako kažu rezultati nedavnog AEM-ovog i UNICEF-ovog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima koje je sprovela istraživačka agencija Ipsos.

Veliki broj djece, mladih i odraslih nemaju priliku da posjećuju neka kulturna dešavanja, jer u njihovom gradu ne postoji gradsko pozorište ili kulturni centar u kome se održavaju pozorišne predstave i slični sadržaji.

Ovo je stvar koja treba da se mijenja i o kojoj želim da čujem od „onih koji odlučuju”.

A da li se i vi pitate ko su „oni koji odlučuju”?

Želim da to budemo i mi, mladi, jer, kao što bi rekao Balša, jedan od UNICEF-ovih mladih volontera-reportera: „Ja nisam ničija budućnost. Ja sam sadašnjost. Ja živim sada.”

Nedavno sam čula izjavu našeg umjetnika Ramba Amadeusa: „Zašto djeca toliko vise na internetu? Pa zato što je besplatan. Svi drugi sadržaji, sve druge zabave nešto koštaju. Država mora da ponudi da sportovi, rekreacije, kulturno-umjetnička društva za djecu budu besplatna.”

Ova izjava me oduševila i ne želim da ostane samo dobra izjava. Želim i ovo da čujem od „onih koji odlučuju”.

Znam da umjetnost ima veliku ulogu u razvoju djeteta.

Učenica sam prvog razreda srednje baletske škole i zbog toga su mi pozorište, scena i umjetnost bliski.

Balet za mene predstavlja i umjetnost i sport i mnogo više od toga. To je naš način da bez riječi iskažemo stav i emocije. Učimo kako da budemo timski igrači, ali i ono važnije − da pokažemo kreativnost i jedinstvenost. Tu su i prijateljstva − podržavamo jedni druge u padovima, ali se i zajedno radujemo uspjesima. I da, naučili smo da neuspjeh nije stalan. Kad padnemo, naučili smo da ustanemo i pokušamo ponovo. Kao i ovčici iz Andrićeve pripovijetke „Aska i vuk”, balet nam je pomogao u mnogim nezgodnim situacijama: naučili smo da nepredviđene situacije rješavamo improvizacijom.

Koliko uživam na sceni, toliko volim da budem i u publici.

Ne kažem da svi treba da budemo umjetnici, ali svi treba da imamo priliku da uživamo u umjetnosti.

Svako dijete.

Čujete li „vi koji odlučujete”?

Bonus video: