BLOG

Pismo iz Rima

Ovo mjesto pruža mogućnost da iznajmite barku u malom jezeru, ali i da obiđete spomenik Petru II Petroviću Njegošu, a ja tu priliku nikada ne propuštam, jer bar na tren učini da se osjećam kao da sam kod kuće. Rim je grad koji zaista pruža bezbroj mogućnosti
6366 pregleda 11 komentar(a)
Jovana Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Jovana Nikčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.05.2019. 22:33h

Dobrodošli u Rim, jer kao što je rekao Robert Broving, „Svako, prije ili kasnije, dođe u Rim“!

Rim se nalazi na obalama Tibera, glavni je grad Italije od 1870. godine, dom Katoličke crkve i italijanske vlade. Sa svojih 2,873 miliona stanovnika (podaci iz Nacionalnog instituta za statistiku, 2017), Rim je danas najveći i najnaseljeniji grad u Italiji, što ga čini četvrtim gradom po naseljenosti u Evropskoj uniji.

Vječni grad jedan je od najvažnijih kulturnih i umjetničkih centara svijeta, grad koji svake godine privlači milione turista svojim impozantnim ostacima prošlosti i nekim od najvećih umjetničih djela renesanse i baroka.

Čitav Rim je zapravo jedan veliki, otvoreni muzej. Ukoliko imate priliku da studirate u ovom gradu, može se desiti da na putu do fakulteta prođete pored Koloseuma, Vatikana ili drugih istorijskih znamenitosti. No, da biste živjeli ovdje neophodno je mnogo, mnogo strpljenja jer prevoz uvijek kasni, a iskreno govoreći, sve je prilično neorganizovano, što znači da morate biti izuzeto uporni ukoliko želite da ostvarite šta ste namjerili.

Ja sam sada student magistarskih studija na pravnom fakultetu 700 godina starog univerziteta La Sapienza. La Sapienza je najveći univerzitet je u Evropi, a drugi najveći na svijetu. Već godinama unazad ovaj univerzitet zauzima prvo mjesto na rang-listi svih univerziteta u Italiji, što je imalo veliki uticaj na moju odluku da dalje školovanje nastavim upravo ovdje. No, prestiž univerziteta samo je jedna od stavki koje Rim nudi, zato ne treba zanemariti italijansku kulturu i melodični italijanski jezik, kao ni italijansku kuhinju, duge i tople dane.

U odnosu na Crnu Goru, postoje mnogobrojne razlike, kako u školovanju, tako i u cijelom sistemu obrazovanja. Počevši od toga da se za ispite uvijek prijavljujete online i da postoji studentska platforma i mobilna aplikacija preko kojih uređujete svoj profil i predmete, do toga da ćete studirajući u Rimu imati priliku da upoznate veliki broj internacionalnih studenata, a samim tim doći ćete u dodir sa različitim kulturama, te možete steći internacionalne prijatelje. Profesori su eminentni stručnjaci i eksperti iz oblasti o kojima predaju, pa je pravo zadovoljstvo slušati ne samo njihova predavanja, nego i iskustva koja uvijek rado podijele sa studentima, kako bi nam mogla poslužiti u budućnosti.

Obično, po završetku predavanja i izlasku iz kampusa, ja opet postajem turista. Svaki put kada se zaputim ka ogromnoj građevini sačinjenoj od bijelog mermera, a zove se Piazza Venezia, osjećam se kao da sam prvi put na tom mjestu. Piazza Venezia je sa Piazza del Popolo povezana popularnom ulicom „Via del Corso“ koja je turistima poznata kao jedno od najboljih mjesta za šoping, a nalazi se u samom centru Rima. Piazza del Popolo ili Narodni trg ima istorijski i kulturni značaj. Počeo se formirati još u rimskom periodu, a od njega je polazio put Via Flaminia, gdje se nalazio glavni ulaz u grad. Via Flaminia sagrađena je 220. pne. kako bi povezala Rim sa jadranskom obalom, pa je ubrzo postala jedan od najvažnijih puteva koji vode u Rim.

Sa svakim vikendom stižu i nove dileme – šta posjetiti ovog puta? Izbor je zaista veliki i koliko god dugo da sam u ovom gradu uvijek želim da se vratim mjestima koje sam već obišla, iako znam da još mnogo toga tek treba da vidim i upoznam. Na svega sat do dva vremena vožnje regionalnim vozom možete se naći u predivnim vrtovima u blizini Rima ili čak na jezeru ili moru.

Ukoliko ostajem u Rimu, omiljena vikend destinacija mi je Villa Borghese, koja se nalazi u blizini Narodnog trga. Ovo mjesto pruža mogućnost da iznajmite barku u malom jezeru, ali i da obiđete spomenik Petru II Petroviću Njegošu, a ja tu priliku nikada ne propuštam, jer bar na tren učini da se osjećam kao da sam kod kuće. Rim je grad koji zaista pruža bezbroj mogućnosti.

„Obožavam Rim. On jednostavno baci čini na tebe.“ Alek Baldvin.

Bonus video: