BLOG

Pismo iz Ljubljane

Univerzitet u Ljubljani svojim studentima daje mogućnost besplatnog pristupa i korištenja velike baze akademskih članaka, knjiga, publikacija i mogućnost korištenja licenciranog Microsoft Office 365 paketa na ličnim računarima
2108 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Privatna arhiva
Ljubljana, Foto: Privatna arhiva

Po starom grčkom mitu, Jason je u Emoni ubio zmaja. Kroz nekoliko vjekova, Emona se transformiše u Laibach koji se kasnije počinje nazivati Ljubljana. Šetajući pored Ljubljanice, rijeke koja protiče kroz centar grada, možete naići na Zmajev most koji sa nekoliko zmajeva održava mit živim i daje unikatni pečat gradu.Poslije osnovnih i specijalističkih studija na univerzitetima u Podgorici i Beogradu i ljetu provedenom u Sjedinjenim Američkim Državama, započeo sam studijsku godinu u Ljubljani.

Summa summarum mog dosadašnjeg boravka ovdje je: ključni korak u mom akademskom uzdizanju. E, sad ide onaj bitan dio, je l’ tako? Šta studiram i zašto imam ovakav utisak?Pohađam master studije Međunarodnih odnosa na engleskom jeziku na Fakultetu za društvene nauke (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani). Tokom svog akademskog školovanja u Podgorici i Beogradu, rijetko sam bio izložen upotrebi i čitanju akademskih članaka na engleskom jeziku i analitičkom pristupanju literaturi.

Zašto smatram da je ovo bitno i zašto ovo govorim? Za godinu dana studija na Univerzitetu u Ljubljani, imao sam više predavača nego za prethodne četiri godine osnovnih i specijalističkih studija, a svaki od predavača je svjetski ili regionalno prepoznat akademik. Upoznao sam i veliki broj studenata sa univreziteta sa svih strana svijeta: od Kine, Australije do SAD i Kolumbije.

Ljubljana vrvi od stranih studenata, a Erasmus projekat je njihov glavni pokretač. Biti dio internacionalne zajednice studenata je dobar strateški potez ukoliko želite da se bavite naukom, jer pruža mogućnost lakše saradnje, komunikacije i povezanosti sa akademskog zajednicom sa svih strana svijeta. Šta mi je još bilo pruženo kao studentu? Mišljenja sam da je Slovenija postavila pozitivan primjer svim drugim zemljama na koji način bi trebalo da se ophode prema studentima.

Ovdje ne postoje nezadovoljni studenti. Zašto? Statusom studenta dobijate bezbroj povoljnosti. Jedna je mogućnost kvalitetne ishrane koja je novčano pristupačna svima. Restorani i brze hrane imaju studentske menije koje pružaju mogućnost studentima da besplatno, ili za manje od pet eura, dobiju kompletan ručak (ima i supa tako da, crnogorske majke, nemojte brinuti, imaju đeca i kašikom nešto da ‘iziju’). Ova povoljnost se zove ‘študentski boni’ i dobija se jednak broj ‘bona’ broju radnih dana u tekućem mjesecu.

Druga stvar koju je bitno istaknuti jeste da Univerzitet u Ljubljani svojim studentima daje mogućnost besplatnog pristupa i korištenja velike baze akademskih članaka, knjiga, publikacija i mogućnost korištenja licenciranog Microsoft Office 365 paketa na ličnim računarima. Ostale povoljnosti se ogledaju u popustima na sve vrste prevoza, mogućnostima odrađivanja prakse preko Erasmus programa bilo gdje u Evropi, zapošljavanju u struci u Sloveniji kao i mogućnost lakših studentskih poslova koji su dobro plaćeni.

Znam, znam, sve do sada se ticalo edukacije, pitanje je sad (piti, ili ne piti) šta se dešava u slobodno vrijeme? Ljubljana vrvi od dešavanja, od koncerata ex-yu bendova, poznatih di-džejeva, starih i novih lica hip-hop pokreta do estrade iz Srbije - u Ljubljani možete pronaći sve što vas interesuje. Pored muzičkih dešavanja, Slovenija, pa i samim tim Ljubljana, ima veliki broj praznika, slavlja i događaja kao: Pustni teden, Advent, Odprta kuhinja i sl. Uz sve to, jednom mjesečno možete posjetiti besplatno sve muzeje u Ljubljani (obavezno obiđite Muzej savremene umjetnosti). Još nešto, ljubitelji vina i piva, pronaći ćete sebe u Ljubljani, grad je pun malih craft pivnica, kao i mjesta na kojima možete da probate dobro vino (za isto tako dobru cijenu).

Vi koji želite da dođete, nemojte brinuti. Ljubljana je miran grad, veoma liberalan i svako može pronaći sebe i ugoditi svojim potrebama i željama. Ono što se mora spomenuti - nećete nikada biti usamljeni. Nas, crnogorskih studenata, ima u velikom broju i uvijek postoje organizovana druženja i aktivnosti. Rado bih svima preporučio studiranje u Ljubljani i nadam se da sam vas koji ovo čitate zainteresovao da se akademski obrazujete ovdje. Ovo pišem sa željom da se nakon nekog vremena svi vratimo kući, u Crnu Goru, da izgradimo snažniju, kredibilniju akademsku zajednicu i damo više mogućnosti predstojećim generacijama.

P.S:

Fraza: Crnogorska idila

Definicija: Ako živite ‘pravim’ crnogorskim životom i morate se ‘pričestiti’ famoznom dojčericom, Ljubljana je pravi grad za vas zbog velikog broja kafeterija koje služe kafu visokog kvaliteta. Ne samo to, ovaj obred možete doživjeti sjedeći pored rijeke, jer uzduž Ljubljanice u vinklu su poređani kafići dokle vam pogled seže (a.k.a Bokeška u našim internim šalama).

Bonus video: