BLOG

Sport umjesto osam sati ispred ekrana

Većina roditelja kritikuje djecu zbog vremena koje provode ispred ekrana, ali ne preduzima značajnije korake da to promijeni
2456 pregleda 0 komentar(a)
Bulatović
Bulatović
Ažurirano: 06.06.2019. 10:19h

Juče sam sa svojom ekipom osvojio juniorsku ligu Crne Gore u košarci. Neću pisati o tom predivnom osjećaju jer je, čini mi se, nemoguće istinski ga dočarati.

Košarku treniram već nekoliko godina. Uvjeren sam da je aktivno bavljenje sportom mnogo uticalo na moj razvoj.

Na prvom mjestu, naučio sam da poštujem sebe, ali i protivnike. Naučio sam i da vjerujem sebi, da dostojanstveno prihvatim poraz i da ne odustajem, već da posvećeno radim na ispravljanju grešaka. Naučio sam se strpljenju, jer svaki vrijedan rad kad-tad dovede do uspjeha.

Sjećam se da smo tokom prve sezone bili najlošije plasirana ekipa Lige, ali ni u jednom trenutku nismo bili obeshrabreni. Da, to je ista ekipa koja je juče postala najbolja.

Često sam maštao o jučerašnjem danu. Srećan sam što sam ga doživio.

Pored mojih sportskih aktivnosti, već pola godine sam uključen i u kampanju medijske pismenosti UNICEF-a i AEM-a Crne Gore. U okviru ove kampanje sprovedeno je nacionalno reprezentativno istraživanje iz kojeg su proizišli neki podaci koji su za mene, iskreno, poražavajući. Upravo ti podaci su me i natjerali da podijelim svoja iskustva s vama.

Svako drugo dijete u Crnoj Gori nije prisustvovalo nijednom sportskom događaju u posljednjih godinu dana! A svako dijete provede prosječno osam sati ispred ekrana!

Većina roditelja kritikuje djecu zbog vremena koje provode ispred ekrana, ali ne preduzima značajnije korake da to promijeni.

Ne može dijete zamijeniti ekrane sportom ako nema ko da ga povede na utakmicu.

Roditelji često zbog uspjeha u školi ne podržavaju dovoljno vanškolske aktivnosti svoje djece. To je, po meni, velika greška. Djecu treba da uče dobroj organizaciji, a ne da im uskraćuju mogućnosti da se iskažu. Ja sam nosilac diplome Luča, jer su moji roditelji, na svu sreću, ovo razumjeli.

Još jedno pitanje bih volio da se riješi. Naime, svjedoci smo da su cijene članarina u crnogorskim sportskim klubovima veoma visoke. Neophodno je obezbijediti besplatne sportske aktivnosti za svu djecu u Crnoj Gori, posebno u državnim sportskim klubovima!

Ljudi koji su na bilo koji način zaduženi za sport u Crnoj Gori trebalo bi da shvate da su i oni odgovorni za podatke iz pomenutog istraživanja.

Moja poruka svima je ‒ sport za svako dijete u Crnoj Gori!

Danas.

Bonus video: