BLOG

Ne dajmo našu planetu!

Greta nam je potrebna. Greta smo svi mi koji želimo da taj lanac ojača
3011 pregleda 22 komentar(a)
Greta nam je potrebna, Foto: Reuters
Greta nam je potrebna, Foto: Reuters

Cijeli svijet joj aplaudira. Greti Tunberg. S razlogom.

Ukrali ste mi snove! Kako se usuđujete? − vrisnula je Greta u ime svih nas koji smo svjesni posljedica globalnog zagrijavanja.

Da li možete da ostanete gluvi na ovakve riječi? Da li krađu snova smatrate zločinom ili, pak, isplativom kaznom? Nije isplativa, isto kao što ni uništavanje planete nije.

A ja ću vam sada reći šta ste sve, osim snova, ukrali. Kradete nam kiseonik, svježinu, zdravlje... Ukrali ste zelenilo, ljepotu i resurse za život. Kazna stiže polako, ali sigurno, ukoliko nas ovaj Gretin vrisak, koji ćemo svi mi pojačati, ne probudi. Taj vrisak najprije morate da čujete vi koji odlučujete.

Zašto ste gluvi? Zašto stalno govorite o klimatskim promjenama kao o pojavi za koju ne možete da učinite ništa više, već svi mi zajedno moramo snositi posljedice. Znate zašto? Zato što smo jedan lanac koji nema kraja, a da se taj lanac očuvao, danas bi bio jači i izdržljiviji.

Greta nam je potrebna. Greta smo svi mi koji želimo da taj lanac ojača.

U očima su joj bile suze, one kojima je možda htjela ugasiti sva zagrijavanja i požare na ovom svijetu. Međutim, potrebna je suza svih nas kako bismo učinili nešto. SVIH NAS!

,,Kako se usuđujete!”, vrisnula je. Ponosna sam što sam Gretina vršnjakinja. Dok sam je slušala, u meni se probudila nada. Nada da će naša generacija ipak uspjeti da promijeni svijet − da zaustavi pohlepu i sistemsko uništavanje svih prirodnih resursa.

Ne dajmo da nam ukradu snove. Sačuvajmo planetu! Poslušajmo Gretu i budimo poput nje − hrabri i odlučni − i slijedimo prave vrijednosti. Vjerujem u nas!

Bonus video: